• Головна
  • Релігія
  • УПЦ МП виселяють з «Києво-Печерської Лаври»: скільки часу залишилось у проросійських церковників

УПЦ МП виселяють з «Києво-Печерської Лаври»: скільки часу залишилось у проросійських церковників

УПЦ МП виселяють з «Києво-Печерської Лаври»: скільки часу залишилось у проросійських церковників

В УПЦ МП це вважають провокацією з боку чиновників

З УПЦ МП розривають договір про безоплатне користування культовими будівлями, розташованими на території заповідника «Києво-Печерська лавра». Відтак представники УПЦ МП мають звільнити приміщення на території заповідника до 29 березня.

Про цей йдеться у попередженні керівника заповідника «Києво-Печерська Лавра».

Там вказано, що за цим договором, укладеним 19 липня 2013 року, чоловічий монастир УПЦ МП мав право безоплатно користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

«Враховуючи висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики... Заповідник попереджає про розірвання Договору з 29.03.2023 року», - йдеться у попередженні.

Відтак монастирю необхідно звільнити будівлі, які перебувають на балансі заповідника. Цей договір стосується так званої Нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. Натомість у Верхній Лаврі УПЦ МП користувалася Успенським собором і Трапезною церквою, але ці договори не продовжили з 1 січня 2023 року.

Водночас в УПЦ МП вже відреагували на рішення заповідника. Так, керівник інформаційно-просвітницького відділу митрополит Климент у коментарі BBC назвав це провокацією.

«Керівництво заповідника КПЛ надіслало на адресу монастиря ультиматум, у якому без жодних пояснень оголосило про розрив договору оренди і вимагає виселитись з монастиря. Такі заяви нічого спільного з правовим полем української держави не мають», - заявив митрополит.

За його словами, в церкві це вважають провокацією з боку чиновників, «які на догоду комусь намагаються зробити певну сенсацію, яка суперечить всім елементарним нормам і законодавчим актам, які регулюють державно-церковні стосунки в Україні».

Нагадаємо, 7 січня в Україні вперше у приміщенні Успенського собору Києво-Печерської лаври провели різдвяну службу Православної церкви.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності