• Головна
  • Релігія
  • Чи святкуватимуть Пасху віряни різних конфесій в один день: в УГКЦ відповіли

Чи святкуватимуть Пасху віряни різних конфесій в один день: в УГКЦ відповіли

Великдень
Фото: pexels

В УГКЦ наразі вирішили зачекати з цим питанням

Святкування Пасхи, тобто обрання дня, коли має випадати це свято, пов'язане із рішеннями Першого Вселенського собору у Нікеї.

Про це заявив глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

«Святкування Пасхи чи обрахунок того дня, коли Паска має припадати, пов'язаний із рішеннями Першого вселенського собору у Нікеї. У 2025-му році ми будемо святкувати великий ювілей - 1700 років Першого Нікейського собору. Якщо так прискіпливо аналізувати дві пасхалії, які сьогодні знає християнський світ, пасхалії, за якими живуть Візантійські церкви як і католицькі, так і православні, стара пасхалія чи в нашому випадку актуальна пасхалія вона має свої плюси й свої недоліки. Вона так само потребує реформи. Але та пасхалія за якою живе римо-католицька церква, Григоріанська пасхалія, вона теж є недосконала. Теж має свої плюси та мінуси. І якраз, готуючись до ювілею Нікейського собору, який будемо святкувати у 2025-му році, сьогодні ведеться праця в діалозі між римом і Константинополем ведеться праця, дискусія над спільною оновленою пасхалією для того, щоб можна було усім християнам цілого світу святкувати Пасху в один день», — сказав Блаженніший Святослав.

За його словами, в УГКЦ наразі вирішили зачекати з цим питанням. Адже навіть коли церква перейде на Григоріанський календар для нерухомих свят, все ж таки залишаючи актуальну пасхалію, вона буде святкувати Пасху з усіма церквами Візантійської традиції.

«Очевидно, було вже багато пропозицій зробити одним махом все, перейдемо на ту пасхалію, за якою живе римо-католицька церква. Але велика частина владик говорила про те, що можливо нам не треба вносити в наше літургійне життя додаткові труднощі та розподіли. Нам треба так мудро підійти до питання календаря, щоб він нас більше не роз'єднував, а навпаки об'єднував. Спостерігаючи за тим, як живе православна церква в різних країнах світу, вони в багатьох зробили цей перший крок для нерухомих свят, але пасхалія у всіх є ця стара. І ми вирішили залишитися разом з ними», — зазначив Святослав.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква перейде на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності