• Головна
  • Релігія
  • 16 січня — день пам’яті святого мученика Гордія: історія, традиції та заборони

16 січня — день пам’яті святого мученика Гордія: історія, традиції та заборони

16 січня — день пам’яті святого мученика Гордія: історія, традиції та заборони

У Гордіїв день існувала традиція пекти ватрушки з сиром

16 січня віряни вшановують пам’ять святого мученика Гордія. У народі цей день називають «Гордієвим».

Історія

Святий мученик Гордій народився в каппадокійському місті Кесарії (нині сучасна Туреччина) в III столітті. Був сотником (начальником) римського війська.

В певний час свого життя Гордій так увірував в християнство, що навіть склав із себе посаду, яка приносила йому чималі гроші і повагу серед можновладців, та пішов жити самітником у пустелю. В той час імператор Лікіній почав гоніння за християнами, Гордій повернувся з пустелі. Якраз в той момент в місті язичники закінчували обряди на честь бога війни, Марса. Гордій почав проповідувати і у весь голос заявив, що не буде поклонятися ідолам, бо вірить в Бога.

Градоначальник схопив Гордія і наказав мучити його, поки він не визнає язичництво. Навіть найжорстокіші страждання прийняв мученик спокійно, лише весь час повторяючи:

«Господь мені помічник, і не убоюся я нічого, що заподіє мені людина!».

Побачивши, що Гордій непохитний, градоначальник вирішив змінити гнів на милість. Він пообіцяв йому високі посади і різноманітні нагороди, якщо той відвернеться від Христа. Проте мученик на це відповідав: «Ти не можеш дати мені нічого краще і дорожче за Царство Небесне».

Тоді святого мученика Гордія стратили. Навіть на місці його страти багато людей радили відмовитися від християнства і зберегти життя. Казали, що він може залишитися християнином в душі, а зректися лише на словах. На що він промовив перед смертю:

«А що сказав Господь в Євангелії? Хто зречеться Мене перед людьми, зречуся того і Я перед Отцем Моїм на небесах».

Традиції

В цей день люди молилися для захисту домашньої худоби, так як вірили, що вулицями ходять злі духи, які можуть зайти до хліва та вбити корову чи вівцю. Також у Гордіїв день існувала традиція пекти ватрушки з сиром.

Вважалося, що в цей день відьми здоюють корів до смерті, тож перш ніж доїти корову, читали спеціальну змову. Корів в цей день обов'язково годували вівсяною або борошняною кашею на молоці, а також стежили, щоб в хліві не було під час доїння нікого зайвого. Також, аби захистити корів від відьом, люди звертались до домовиків, адже вони вважаються захисниками тварин. Щоб задобрити домовика в хліві залишали шматок пирога, а сам хлів обмахували мітлою. Якщо раптом у корови зникло молоко, казали, що це нечиста сила його поцупила.

Заборони

  • Не можна валитися, інакше все, чим ви вихвалялись, Гордій та нечиста сила віднімуть.
  • Не можна займатися важкою працею, а варто йти до церкви, щоб помолитися святому мученику Гордію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності