25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво в Україні

25 грудня чи 7 січня: коли святкувати Різдво в Україні

У церковних книгах 25 грудня вказується як дата відзначення Різдва як у католиків, так і в православних

Два місяці тому синод ПЦУ дозволив проводити різдвяні Богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Про це 18 жовтня повідомили у Православній церкві України.

Там зазначили, що Священний Синод ПЦУ взяв до уваги численні запити та врахував дискусію, яка протягом багатьох років точиться у Церкві та в суспільстві.

«Передбачаючи, що через обставини війни, загострення у публічному просторі календарних суперечок та з метою вивчення реальної церковної потреби в здійсненні у близькому часі календарних змін, вирішено, що там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволять за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 р. звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового», — зазначили у ПЦУ.

Усі, хто братиме участь у Богослужінні 25 грудня, у цей день звільняються від обмежень посту. Для цього до Київської митрополії потрібно буде надати письмову інформацію про різдвяне Богослужіння 25 грудня, а також про кількість його учасників.

У церковних книгах 25 грудня вказується як дата відзначення Різдва як у католиків, так і у православних.

Щоправда, одні святкують за новим стилем — Григоріанським календарем, а інші — за старим, Юліанським.  Тому у датах святкування виникла така різниця.

Різниця між Юліанським і Григоріанським календарем

Юліанський календар увів у Стародавньому Римі Гай Юлій Цезар у 46 році до н. е. Календар заснований на спостереженнях за видимим рухом Сонця з неба. Його розробив олександрійський астроном Созіген на основі календаря Стародавнього Єгипту.

Коли Київська Русь у Х ст. прийняла християнство, разом із ним прийшов і Юліанський календар. Однак середня тривалість року в Юліанському календарі становить 365 діб та 6 годин (тобто на рік 365 днів, і в кожний четвертий рік додається додатковий день). Тоді як тривалість астрономічного сонячного року дорівнює 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Тобто, Юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і, отже, відставав від реальної зміни років. Тому на середину XVI ст. вже виникла різниця у 10 діб.

Це призвело до реформи календаря, яка була здійснена в 1582 році особливою комісією, створеною римським папою Григорієм XIII. Різницю прибрали, коли після 4 жовтня 1582 р. було наказано перейти відразу на 15 жовтня. Новий, реформований календар став називатися Григоріанським.

У цьому календарі, на відміну від Юліанського, завершальний рік століття, якщо він не ділиться на 400, не є високосним. Таким чином, Григоріанський календар має кожні чотири століття на 3 високосні роки менше, ніж Юліанський. Григоріанський календар зберіг назву місяців Юліанського календаря, додатковий день у високосному році — 29 лютого та початок року — 1 січня.

Християни східного обряду перейти на Григоріанський календар тоді відмовились.

Коли святкувати Різдво: 25 грудня чи 7 січня

25 грудня — це не лише католицьке Різдво. Народження Спасителя цього дня відзначають ще 10 помісних церков світу.

Православна церква України була п'ятою церквою, що відзначає Різдво за Юліанським календарем — 7 січня. Та про можливість перейти на Григоріанський і відзначати Різдво не 7 січня, а 25 грудня ще позаминулого року заговорив настоятель ПЦУ Епіфаній.

Тоді як християни західного обряду спершу святкують Різдво, а вже згодом Новий рік, в Україні здебільшого навпаки.

Що про святкування Різдва 25 грудня думали ще рік та два тому

Ще у грудні 2020 року, згідно із соціологічними опитуваннями, понад 60% українців були проти святкування Різдва 25 грудня.

Тоді предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній зазначив: «Ми не можемо говорити про два Різдва. На державному рівні дехто може святкувати. У нас є римо-католики, які святкують 25 грудня. Ніхто нікому не забороняє. І держава встановила цей день вихідним днем. Але поки що немає перехідного періоду. Коли церква дозріє, коли віруючий народ до цього дозріє, то, звичайно, буде ухвалене відповідне рішення».

При цьому він зазначив, що такий перехід — це лише питання часу.

«Воно відбудеться, але коли до цього підійде свідомо український народ, православні віруючі і не тільки православні, інші християни, бо все це взаємопов’язано між собою. Коли ми побачимо, що більшість готова, тоді буде ухвалене загальноцерковне рішення про перехід», — підсумував священнослужитель.

Рік по тому, у грудні 2021, голова Православної церкви України, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній прогнозував, що протягом найближчих 10 років більшість українців перейдуть на святкування Різдва за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня.

Він наголосив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем, але цей процес має відбутися поступово. Глава ПЦУ також прогнозував, що у нинішній період Різдвяних свят 25 грудня храми будуть порожніми, а 7 січня — повними.

«Це найбільше пов'язано з традиціями всередині. Ми покликані проводити, найперше, просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити», — підсумував предстоятель ПЦУ.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA підготувало рецепти 12 пісних страв на Святвечір.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності