• Головна
  • Релігія
  • 12 листопада — День пам’яті священномученика Зиновія і мучениці Зиновії: історія, молитви, традиції та заборони

12 листопада — День пам’яті священномученика Зиновія і мучениці Зиновії: історія, молитви, традиції та заборони

12 листопада — День пам’яті священномученика Зиновія і мучениці Зиновії: історія, молитви, традиції та заборони

У давнину в цей день було заведено відкривати черговий зимовий сезон полювання і риболовлі

Щороку 12 листопада віряни вшановують пам’ять священномученика Зиновія і мучениці Зиновії. Вони були братом та сестрою і померли через своє віросповідання.

Історія

За стародавніми переказами, Зиновій та Зиновія були братом і сестрою. Народилися в родині благочестивих християн з міста Егеї, в Киликії. Їхні батьки називалися Зинодот і Текля. Зиновій навчався лікарського мистецтва, а сестра його жила на самоті. Батьки виховали сина і дочку згідно з християнською вірою. Зіновій з сестрою осиротіли рано. Після смерті батька і матері вони прийняли рішення відмовитися від матеріальних благ. Все те, що вони успадкували від батьків, брат з сестрою роздали бідним людям, присвятивши своє життя служінню Богу.

В нагороду за їх міцну віру і благочестя Господь нагородив Зиновія даром зцілення людей молитвою. Навіть язичники зверталися до нього по допомогу. Іноді траплялося, що вони приймали християнську віру після того, як він рятував їх від недуг, за численні благі діяння і вірну службу Христу Зіновій був обраний і призначений єпископом.

За часів правління імператора Діоклетіана християн стали піддавати жорстоким масовим гонінням. Зіновій був викликаний на допит намісником Кілікії — Лісієм. Після того, як єпископ навідріз відмовився відректися від Христа і принести жертви язичницьким ідолам, Лісій наказав піддати його катуванням. Сестра, почувши про це, прийшла до правителя і сказала, що як благовірна християнка готова розділити з братом його долю. Після багатьох безуспішних страшних тортур і знущань Лісій віддав наказ обезголовити брата і сестру.

Після обезголовлення їхні тіла були таємно віддані землі.

Молитви

До тебе, о святий угодниче Божий Зиновію, як до провідного світильника, що діями освітив шлях небесного сходу, ми, многогрішні, смиренно коліна серця нашого схиляємо та з глибини душі взиваємо. Ублагай за нас Чоловіколюбця Бога, щоб не попустив нам далі блукати по бездоріжжях гріхів, але щоб просвітив нам розум і серце світлом благодаті Своєї, щоб нею просвічені й скріплені змогли ми решту життя земного доброю стежкою неперешкодно пройти, щоб заступництвом твоїм перед Всеблагим Господом сподобилися бути причасниками твоєї духовної трапези в небесному чертозі Царя слави. Йому ж із Безначальним Його Отцем і Пресвятим, Благим і Животворчим Духом нехай буде слава, честь і поклоніння на віки віків. Амінь.

Традиції

В давнину у цей день було заведено відкривати черговий зимовий сезон полювання і риболовлі. 12 листопада відзначали свято рибалок і мисливців. Вважалося, що якщо в цей день мисливцеві вдасться зловити хоча б одного звірка, то протягом усього року його чекає вдалий улов. З цієї причини їм влаштовували пишні проводи і застосовували різні обряди, які, як вважалося, допоможуть залучити удачу.

Також у цей день особливо шанували синиць, а тому майстрували для цього птаха годівниці, підгодовували синичок і вірили, що якщо вони залетять у двір 12 листопада, то в будинку обов’язково буде щастя.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна не дотримувати свого слова. Інакше ви будете серйозно покарані.
  • Не варто блукати самому у лісі, адже є підвищений ризик заблукати й не знайти шляху назад.
  • Не можна витоптувати траву в лісі, ламати чагарники та дерева, бити багато звірів, чіпати тварин з дитинчатами.
  • Не можна проявляти жадібність.
  • Не можна сваритися, лихословити, таїти образи і з'ясовувати стосунки як з близькими, так і з посторонніми.
  • Не рекомендується викидати залишки їжі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності