• Головна
  • Релігія
  • 10 листопада — День пам’яті мучениці Параскеви: історія, молитви, традиції та що не можна робити

10 листопада — День пам’яті мучениці Параскеви: історія, молитви, традиції та що не можна робити

10 листопада — День пам’яті мучениці Параскеви: історія, молитви, традиції та що не можна робити

Вважається, що ікони святої охороняють сімейне благополуччя і щастя

10 листопада щороку віряни вшановують День пам’яті мучениці Параскеви. Мучениця вважається заступницею і помічницею жінок, а її образ, згідно з переказами, приносить у будинок добробут і щастя.

Історія

Свята мучениця Параскева жила в III столітті в Іконії (зараз м. Конья у центральній частині району Анатолія — південь Туреччини) у багатій і благочестивій родині.

Батьки святої особливо шанували день страждань Господніх — п’ятницю, тому й назвали дочку, яка народилася в цей день, Параскевою, що в перекладі з грецької і означає «п’ятниця». З дитинства Параскева полюбила чистоту і високу моральність дівочого життя і дала обітницю безшлюбності та присвятити все своє життя Богу.

Рано осиротівши, юна християнка принесла обітницю дівства, роздала своє майно убогим й почала опікуватись наверненням до християнської віри язичників в Іконії. Частина городян, слухаючи Параскеву, увірувала в Христа, проте багато хто з обуренням озброївся проти неї. Така ревна проповідь християнства не сподобалося і тодішньому правителю Лікаонської області Аетію і за це святу діву кинули до в`язниці, а потім піддали пекельним тортурам.

Їй запропонували угоду, за якою Параскева мала принести жертву язичницькому ідолу. Однак Свята на неї не пристала та відмовилася.

Параскеву прив’язали до дерева та почали знущатися залізними цвяхами, а потім всю вкриту ранами кинули до в’язниці. Та вночі Господь чудесно зцілив мученицю.

Нове чудо сталось, коли ввели святу в ідольське капище — за її наказом усі ідоли в капищі попадали і розсипались на порох. За це Параскеву почали обпалювати свічками, але полум`я повернулось до її мучителів і обпалило багатьох з них.

Частина людей, які спостерігали за цими подіями, злякалася і кинулася тікати. Але багато хто з тих, хто бачив чудеса Параскеви, увірували в Христа. Насамкінець розлючений правитель наказав відтяти християнці голову. Мучениця прославила Бога і радісно преклонила голову під меч. Коли кат відсік голову святій, повітря наповнилося незвичайними пахощами.

Християни з благоговінням похоронили тіло святої мучениці в домовому храмі родинного будинку. Так завершилося багатостраждальне життя славної Параскеви.

Молитви до Параскеви

О свята та преображенна мученице Христова Параскево, дівоча красо, мучеників похвало, чистоти образе, доблесті дзеркало, премудрих подив, віри християнської покрове, ідольського обману викривателько, Євангелія божественного поборнице, заповідей Господніх послідовнице, що сподобилася прийти до пристановища вічного спокою і в чертозі Нареченого твого Христа Бога велично вселитися.

Ти, що особливим вінцем дівства та мучеництва прикрашена! Молимо тебе, свята мученице, будь нашою заступницею перед Христом Богом, блаженною турботою Якого ти звеселяєшся.

Моли Всемилостивого, Який словом очі сліпим відкрив, щоб визволив нас від хвороб тілесних та душевних очей наших. Розжени твоїми святими молитвами темний морок гріхів наших. Виблагай у Отця Світла світло благодаті душевним та тілесним очам нашим. Просвіти нас, гріхами вражених. Нехай твоїми святими молитвами, світлом Божої благодаті, дається сліпим добрий зір.

О велика угоднице Божа! О доброславна Діво! О непохитна мученице, свята Параскево! Святими твоїми молитвами будь нам, грішним, помічницею. Заступайся і молися за нас, негідних та дуже безпечних грішників. Поспіши нам на допомогу, бо ми дуже немічні.

Моли Господа, чиста дівице, моли Милосердного, свята мученице, моли Жениха твого, непорочна Христова невісто. Щоб за твоєю допомогою ми з мороку гріховного вийшли і в світлі істинної віри та богоугодних справах увійшли у вічне світло дня невечірнього, в місто повсякчасної радості, у якому ти нині світло сяєш славою та радістю безкінечною, славословлячи та оспівуючи з усіма Небесними Силами Трисвятительне Єдине Божество, Отця, і Сина і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

****

Свята невісто Христова, багатостраждальна мученице Параскево! Ти з юності всією душею твоєю і всім серцем твоїм полюбила Христа Спасителя і живучи побожно серед невірних безбоязно проповідувала їм Святу Єванелію.

Ти з днів юності твоєї завжди благоговійно шанувала дні спасительних страждань Господа нашого Ісуса Христа і ради Нього сама добровільно постраждала. Тому і ми нині вітаємо тебе, багатостраждальна, і, дивлячись на святу ікону твою, з розчуленістю взиваємо до тебе — ублагай Господа за нас, що стоїмо і молимося тобі.

Нехай подасть Він і нам, як тобі, терпеливість і благодушність у бідах і скорботних обставинах; нехай за твоїм заступництвом дарує мирне і безгрішне життя, здоров’я і спасіння.

Нехай зішле Своє святе благословення і мир на нашу рідну Україну; а всім православним християнам нехай подасть твоїми молитвами утвердження у вірі, зростання у надії і християнській любові; нехай очистить нас від усякої скверни і ницості, нехай огородить нас святими Своїми ангелами, захистить, збереже і помилує святою Своєю благодаттю і вчинить спадкоємцями і причасниками Небесного Свого Царства.

І так, досягнувши спасіння твоїми святими молитвами за твоїм заступництвом, всеславна невісто Христова Параскево, прославимо всі пречесне і величне ім’я Бога Отця і Сина, і Святого Духа, який живе і царює нині і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

****

Молитва до святої Параскевії при хворобі дитини

О, свята і преблаженна мученице Христова Параскевіє, у Господі красо дівича, мучеників похвало, чистоти образе, доблести дзеркало, премудрих подиве, віри християнської покрове, ідольського обману викривателько, Євангелія Божественного поборнице, заповідей Господніх послідовнице!

Ти сподобилася прийти до пристановища спокою вічного і в чертозі Нареченого Твого Христа Бога велично веселитися. Ти особливим вінцем дівицтва і мучеництва прикрашена Господом. Молимо тебе, свята Мученице, будь нашою блаженною заступницею перед Христом Богом, турботою Якого Ти звеселяєшся. Моли Всемилостивого, Який словом очі сліпим відкрив, щоби визволив дитину мою від хвороби тілесних та душевних очей наших. Господньою силою, милістю і благодаттю розжени Своїми молитвами святими до Бога морок темний гріхів наших.

Поспіши, о, свята Параскевіє, на поміч мені й дитині моїй, — разом зі мною випроси в Бога зцілення й відновлення душі і тіла. Щоб, за твоєю допомогою, ми з пітьми вийшли в світлі й силі віри істинної та діянь Божественних. Амінь.

Традиції

Ікони святої Параскеви особливо шанувалися і прикрашалися квітами і травами, які з часом використовували як цілющі. Їх і зараз прикладають до хворих місць, купають дітей у воді з цими травами, а також варять з них відвари для хворого.

Вважається, що ікони святої охороняють сімейне благополуччя і щастя. Жінки та дівчата в цей день можуть попросити для себе успішні пологи або допомогу з зачаттям дитини, чи хорошого чоловіка.

Також святій Параскеві моляться про збереження худоби від падежу. Свята мучениця — цілителька людей від найважчих душевних і тілесних недуг.

У день її пам’яті прийнято приносити до церкви для освітлення плоди, які зберігаються потім як святиня до наступного року.

Іноді в цей день проводили жертвопринесення, кидаючи в колодязь тканину, нитки, шерсть або льон. Таке дійство називали «мокрида», оскільки речі кидали в мокрий колодязь.

Також у цей день дівчата збиралися разом та дивилися, хто і як нам’яв льон, хвалилися один одному, ділячись своїми вміннями і навичками. Метою незаміжніх дівчат було, щоб їх працю побачив майбутній наречений і його мати.

Пучок льону жінки освячували в церкві і прикріплювали до ікони святої Параскеви. Зі святою пов'язують оберіг-мотузочку, яку робили з вовни і пов'язували на правий зап'ясток.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна вишивати, щоб долю свою не зіпсувати.
  • Жінкам не можна займатися домашньою роботою і, особливо, мити підлогу.
  • Не можна мити голову, інакше біди в житті будуть.
  • Вагітним в цей день не можна нікому позичати гроші, а то з грошима і долю дитини віддаси.
  • Не можна над кимось насміхатися, адже за це на тому світі бути непереливки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності