• Головна
  • Релігія
  • 8 листопада — День пам'яті великомученика Димитрія Солунського: історія, молитви, традиції та що не можна робити

8 листопада — День пам'яті великомученика Димитрія Солунського: історія, молитви, традиції та що не можна робити

8 листопада — День пам'яті великомученика Димитрія Солунського: історія, молитви, традиції та що не можна робити

Люди звертаються по допомогу до святого у різних випадках свого життя, просять молитовного заступництва і зцілення від усіляких хвороб

8 листопада віряни вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського. Люди звертаються по допомогу до святого у різних випадках свого життя, просять молитовного заступництва і зцілення від усіляких хвороб.

Історія свята

Великомученик Димитрій народився в місті Солуні в Північній Греції.

Імператор Максиміан Галерій, що вступив на престол в 305 році, призначив Димитрія на місце батька володарем і воєводою Фессалонії. А потім зажадав від нього, щоб він винищував християн.

Димитрій замість цього став викорінювати язичницькі звичаї, а язичників навертати до Христової віри.

За наказом імператора в'язничними сторожами було пронизано Димитрія списами в 306 році. Тіло великомученика Димитрія викинули на поживу звірям, але солуняни таємно поховали його. Слуга Димитрія Лупп взяв криваву ризу і перстень мученика та почав ними зцілювати недужих. Його теж стратили.

Під час правління імператора Костянтина Великого (324-337 рр.) над могилою великомученика Димитрія спорудили храм, а через 100 років були знайдені його нетлінні мощі. При гробі великомученика Димитрія відбувалися численні Божі чудеса та зцілення.

Житіє святого Димитрія оповідає, що він звільняв полонених від ярма невірних і допомагав їм досягти Солуня.

З VII століття із ковчега з мощами святого Димитрія почало витікати запашне і чудотворне миро. Через це великомученика Димитрія назвали мироточивим.

Молитви св. вмч. Димитрію Солунському

Святий і славний великомучениче Христовий Дмитре, швидкий у помочі й теплий заступниче, з вірою приходимо до тебе! Ти, що стоїш із відвагою перед Небесним Царем, випроси в Нього прощення гріхам нашим і щоб звільнитися нам від мору, землетрусу, потопу, вогню, меча й вічної муки. Моли благість Його, щоб ущедрити місто це, обитель цю й усяку країну християнську. Випроси у Царя Царюючих на ворогів перемогу й подолання православним християнам, всій державі православній мир, спокій, твердість у вірі й наближення до благочести; нам же, шанувальникам чесної пам'яти твоєї, випроси благодатне зміцнення на справи добрі, щоб благоутробному Владиці нашому Христу Богові тут послужити, і сподобитися молитвами твоїми наслідувати Царство Небесне для вічного прославляння Його з Отцем і Святим Духом. Амінь.

****

Святий великомучениче Христовий Дмитре! Стоячи з відвагою перед Небесним Царем, випроси в Нього прощення гріхам нашим і щоб позбавитися нам, окаянним (імена) всезгубного мору, вогню й вічних мук. Моли благосте, Його, щоб ущедрив громаду нашу (будинок) цей і храм наш. Випроси нам благодатне зміцнення на справи добрі, щоб благоугодному Владиці нашому Христу Богові тут послужити, і сподобитися молитвами Твоїми наслідувати Царство Небесне й там прославляти Його, з Отцем і Святим Духом, повіки.

Традиції

8 листопада пекли млинці, які завжди стояли на поминальному столі. Перший млинець знімали зі сковороди зі словами «Пом’яни, Господи, чесних батьків». Його не їли, а залишали на вікні.

У давнину в Дмитрів день завершувався сільськогосподарський сезон. Пращури вважали, що Дмитро приводить із собою зиму і закриває землю до весни, після чого передає ключі святому Юрію в день його пам'яті 6 травня.

На Дмитра також закінчувалася пора весіль та сватання.

Що не можна робити у цей день

  • Не можна займатися шиттям і прядінням, будівництвом.
  • Не можна сваритися і лихословити.
  • Не можна цього дня позичати: вважається, що одержувача можуть обдурити.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності