• Головна
  • Релігія
  • 5 листопада — День пам’яті святого апостола Якова: історія свята, молитви, традиції та що не можна робити

5 листопада — День пам’яті святого апостола Якова: історія свята, молитви, традиції та що не можна робити

5 листопада — День пам’яті святого апостола Якова: історія свята, молитви, традиції та що не можна робити

За однією з версій, святий Яків був двоюрідним братом Ісуса Христа

У суботу, 5 листопада, віряни в Україні шанують пам’ять святого Якова Молодшого. Він був апостолом від сімдесяти та «братом Господа за плоттю».

Історія свята

За однією з версій, святий Яків був двоюрідним братом Ісуса Христа. Тому його ототожнюють з апостолом від дванадцяти Яковим Алфеєвим. За іншою версією, Яків був сином Йосипа, народженим до його заручення з Дівою Марією (чоловік Марії був удівцем і мав кілька дітей від першого шлюбу).

За Євангеліями від Марка та від Івана брати Ісуса не визнавали Його Месією під час Його служіння.

Перекази свідчать, що апостол Яків увірував у Христа після воскресіння Спасителя.

Святий Яків вів дуже суворе життя, позбавлене будь-яких радощів та надмірностей. Більшість часу чоловік молився та дотримувався посту. Він пив тільки воду, ніколи не вживав вина, не їв м’яса, молока, масла. Яків носив стару волосяницю з грубої тканини та ніс людям Слово Боже.

Від тривалих молитов шкіра на колінах Якова стала жорсткою, наче верблюжа. Своїм прикладом благочестивого життя апостол зумів залучити до християнства багатьох юдеїв, був вибраний першим єпископом Єрусалимської Церкви.

Святий Яків своїм вченням та вірою викликав невдоволення книжників та фарисеїв, що замислили його вбити. Вони звели Якова на верхівку храму та погрожували скинути з даху, якщо той не відречеться від Спасителя. Проте апостол почав голосно розказувати, що саме Христос — справжній Месія. Юдейські вчителі скинули праведника, але Яків не помер одразу, а продовжував творити молитви. Тоді апостола добили камінням. Тож за своє праведне життя та справжню віру у Бога Яків був названий Святим мучеником, апостолом.

Молитва іконі святого апостола Якова

О, великий угоднику Божий, богообраний і богопрославленний апостола Якова, брата Господнього! Ти єси великий архієрей граду Святого, теплий наш заступнику і посередник, майбутній Престолу Пресвятої Тройці.

Та не відкидай нас від твого заступництва, але підніми нас скинених багатьма гріхи.

Яко священномученик, маєш владу вирішать, дозволь зол наших Соуза і любові Божої приєднай нас і Царства Небесного причасники, блаженний вчини молитвами твоїми.

Моли Христа Спаса, щоб сподобив цілі були здійснять наше земне мандрівка, та вічної і блаженної життя на небесах сподобилися і тамо, з тобою вкупі, вийму восхваляти Трійцю Нероздільну, співати Едино Божество Отця, і Сина, і Духа Всесвятого, на віки віків. Амінь.

Традиції

За традицією, у День Якова в давнину люди влаштовували «бджолині ігри» — їли мед і зображували дзижчання бджіл. Селяни говорили, що більше меду з'їсть господар і чим голосніше дзижчатиме, тим краще роїтимуться бджоли навесні, і тим більше меду вдасться зібрати наступного літа.

Крім цього, 5 листопада ламали на частини пиріг, який залишився від святкування Казанської ікони Божої Матері 4 листопада, і розкидали ці шматки по землі, щоб задобрити землю, що гарантувало хороший урожай наступного року.

Також на Якова востаннє проводжали осінь. Колись, за людськими спостереженнями, цього дня падав другий сніг. Якщо він був рясним і не танув, то зима обіцяла бути м'якою, а літо врожайним.

Простонародна назва цього свята — Гужники. Прийнято вважати, що святий апостол підтримує чоловічу роботу: теслярську і столярну справу, лагодження і виготовлення кінської упряжі. Гуж — важлива частина кінської збруї, що скріплює голоблю з дугою.

У цей день виконували теслярську, столярну роботу, валяли валянки. Молодиці, які не вступили в шлюб, ходили по хатах і спостерігали, чим займаються молоді хлопці. Якщо чоловік був зайнятий справою, це означало, що і чоловік з нього вийде хороший, працьовитий, здатний подбати про сім'ю. Якщо ж він спав, то від такого ледаря варто триматися подалі і не пов'язувати себе з ним шлюбом.

У день Якова зазвичай відправлялися в ліс і збирали дрова. У давнину вважали, що зібрані 5 листопада дрова принесуть в будинок тепло.

Що не можна робити у День Якова

  • Не можна позичати в цей день гроші.
  • Не можна поручатися в цей день за людей, в яких не впевнені на всі 100 відсотків, бо вони можуть підвести.
  • Не можна конфліктувати, лихословити, засуджувати, бажати зла будь-кому.
  • Також не можна лінуватися.
  • Не варто з'ясовувати стосунки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності