• Головна
  • Рецепти
  • Смачна масляна: три рецепти приготування та варіанти начинок для млинців

Смачна масляна: три рецепти приготування та варіанти начинок для млинців

Млинці
Фото: pexels

Розповідаємо, як просто приготувати млинці на воді, молоці чи кефірі

Незабаром в Україні розпочнеться Масляна — народне свято, яке присвячене проводжанню зими та зустрічі весни. Святкують Масляну цілий тиждень. У 2023 році святкування розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого. За традицією, упродовж святкового тижня обов’язково печуть та їдять млинці. LVIV.MEDIA ж розповідає, як приготувати найсмачніші млинці до Масляної, та ділиться варіантами, з чим їх можна куштувати.

Як приготувати млинці на воді

Інгредієнти: 500 мілілітрів води, 2 стакани борошна, 2 столові ложки цукру, дрібка солі, 1 столова ложка олії, 3 яйця.

Для приготування яйця потрібно збити з цукром та сіллю. Потім до них слід додати воду і довести суміш до однорідності.

Тепер можна додавати муку. Робити це треба поступово, помішуючи тісто. До готового тіста необхідно додати олію.

Після цього можна переходити до випікання. Смажити млинці слід по кілька хвилин з кожного боку. Робити це можна як на сухій сковорідці, так і на маслі. Готові ж млинці обов’язково варто перемазати маслом, щоб вони не злипалися.

Як приготувати млинці на молоці

Інгредієнти: 100 грамів борошна, 2 великих яйця, 300 мілілітрів молока, 1 столова ложка олії.

Усі інгредієнти необхідно висипати у велику посудину та збити до однорідної маси. Готове тісто можна залишити на пів години настоятися, або також можна смажити млинці одразу.

Пекти їх краще на добре розігрітій сковорідці, злегка змазаній олією. Готувати млинці потрібно приблизно по хвилині з кожного боку до золотистого кольору. Готові млинці також можна змастити маслом.

Як приготувати млинці на кефірі

Інгредієнти: 500 грамів кефіру, 160 грамів борошна, 3 яйця, пів чайної ложки солі, пів чайної ложки соди, 1 столова ложка цукру, 2 столові ложки олії.

Для приготування потрібно збити яйця разом із сіллю, содою та цукром. Після того до суміші слід додати олію, борошно та кефір. Робити це слід поступово, постійно перемішуючи тісто. Готове тісто варто залишити настоятися орієнтовно на 20-30 хвилин, але можна й готувати одразу.

Для випікання сковорідку треба змастити олією та добре розігріти. Кожен млинець варто готувати близько хвилини з обох боків. Готові ж млинці варто змастити маслом.

П’ять варіантів начинок для млинців

Млинці з грибами

Для такої начинки знадобиться 500 грамів грибів, 2 цибулі, сіль та перець. Усе разом слід просто обсмажити та додати спеції й можна завертати млинці.

Млинці з м'ясом

Для м'ясної начинки треба взяти: 500 грамів фаршу, який смакує, цибулю, сіль та перець. Також усе слід посмажити разом, додати спеції та загорнути у млинці.

Млинці з рибою

Для таких млинців потрібно взяти 150 грамів вершкового сиру та 150 грамів слабосолоної червоної риби, зелень, що смакує. Рибу слід порізати невеликими шматочками та змішати з сиром і подрібненою зеленню. Тепер можна наповнювати млинці.

Млинці з яблуко-горіховою начинкою

У цьому випадку слід взяти 2 яблука, 1 столову ложку волоських горіхів, 1-2 столові ложки цукру та дрібку кориці. Для приготування яблука потрібно потерти, змішати з подрібненими горіхами, додаючи цукор і корицю.

Млинці з шоколадним соусом

Для такої начинки треба взяти 50 грамів чорного шоколаду, 30 мілілітрів молока, 1 столову ложку подрібнених волоських горіхів. Шоколад необхідно розтопити, додаючи до нього молоко. Потім усе слід перемішати та додати горіхи. Таким соусом можна як поливати, так і змащувати млинці.

Нагадаємо, свято Масляної прийшло до нас із язичницької культури і спочатку було пов’язане з днем весняного рівнодення — народ проводжав зиму і зустрічав весну. Проте після прийняття християнства виявилося, що традиційний час свята випадає якраз на Великий піст, тому Масляну довелося змістити — на останній тиждень перед постом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності