• Головна
  • Рецепти
  • Всесвітній день хліба: три прості рецепти випічки в домашніх умовах

Всесвітній день хліба: три прості рецепти випічки в домашніх умовах

Фото: Pexels

Хліб — один із найпопулярніших продуктів, без якого, мабуть, не обходиться жоден день життя людей у різних куточках світу. Тож не дивно, що він має своє свято — Всесвітній день хліба. Його відзначають щорічно 16 жовтня, починаючи із 2006 року, з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів.

З нагоди цього дня LVIV.MEDIA підготувало три оригінальні рецепти хліба, які дадуть можливість відчути аромат та неповторний смак свіжої домашньої випічки.

Хліб на заквасці

Інгредієнти: 50 грамів житньої закваски, 375 грамів житнього борошна, 635 мілілітрів води, 600 грамів пшеничного борошна першого сорту, 1 столова ложка солі.

Для початку необхідно приготувати опару. Для цього слід змішати закваску, 175 грамів житнього борошна та 175 грамів води. Тепер заквасці треба дати час вирости в об’ємі у два рази. На це піде приблизно 6-8 годин.

Для приготування ж самого хліба треба розчинити сіль у воді та змішати із житнім борошном, що лишилося. Потім цю суміш варто змішати з закваскою, додаючи трохи води. Тепер можна поступово всипати у тісто пшеничне борошно і вливати невеликими порціями воду. У тісто, крім того, можна додати 2 столові ложки олії.

Для вдалого хліба потрібно замішати м’яке, злегка липке до рук тісто. Його слід лишити на 15-20 хвилин постояти, а потім розтягнути на невеликий пласт і скласти конвертиком. Після цього тісто необхідно перевернути швом униз і надати йому напівкруглої форми. Тепер тісто можна викладати у змащену маслом форму. Йому потрібно дати збільшитися в об’ємі у два рази. На це може піти 3-4 години.

Коли тісто підросте, на майбутньому хлібі слід зробити хрестоподібний надріз та змастити буханець молоком або олією.

Для приготування духовку треба розігріти до 250 градусів. На низ потрібно поставити деко з гарячою водою. Тільки після цього у духовку можна ставити хліб. Випікати з парою його необхідно 10 хвилин. Потім деко з водою слід прибрати, а температуру знизити до 190-200 градусів. Пекти хліб треба поки він не підрум’яниться. Готовність хліба можна перевірити дерев’яною шпажкою — якщо вона виходить з хліба суха, значить він готовий.

Готовий хліб треба вийняти з форми й залишити охолонути.

Хліб на дріжджах

Інгредієнти: 500 грамів борошна, 350 мілілітрів теплої води, 6 грамів сухих дріжджів, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка цукру, 1 чайна ложка олії.

Перш за все, у глибоку миску необхідно просіяти все борошно. Тепер до нього слід додати інші інгредієнти: дріжджі, сіль, цукор. Усе разом треба добре перемішати та додати теплу воду. Після цього можна починати вимішувати тісто. Це варто робити близько 4-5 хвилин у мисці, а потім ще стільки ж на притрушеній борошном робочій поверхні.

Готове тісто необхідно перекласти у змащений олією посуд, змастити його теж олією та закрити плівкою, а потім рушником. Тісто потрібно залишити підійматися приблизно на 30 хвилин.

Коли тісто підійшло, необхідно притрусити робочу поверхню борошном, викласти на неї тісто та кілька разів загорнути його краї до середини. Тепер тісто треба викласти в миску на пергаментний папір та знову накрити й залишити ще на 30 хвилин.

Тим часом слід поставити форму для випікання в розігріту до 220 градусів духовку. Коли тісто підійде, його потрібно буде обережно перекласти разом з пергаментом у форму та зробити надріз на буханці. Після цього хліб треба накрити кришкою та залишити випікатися на 30 хвилин. Також слід пропекти хліб ще 10-15 хвилин без кришки, щоб утворилася хрустка скоринка. Готовий хліб необхідно залишити охолоджуватися.

Цибулевий хліб

Інгредієнти: 500 грамів пшеничного борошна, 7 грамів гранульованих дріжджів, 2 чайні ложки солі, 1 чайна ложка цукру, 4 столові ложки оливкової олії, 6 середніх цибулин, 400 мілілітрів води.

У невеликій каструлі потрібно нагріти воду. Вона повинна бути теплою, такою, щоб у неї можна було опустити пальці та не обпектися. Разом з тим у глибоку миску слід насипати половину від всієї маси просіяного борошна та додати туди сіль, цукор і дріжджі. Сухі інгредієнти треба перемішати до однорідності. Після цього у суміші треба зробити заглиблення у вигляді воронки й влити у нього теплу воду. Тепер усе разом необхідно змішати до однорідності, поступово підсипаючи борошно.

Замішувати тісто треба 7-10 хвилин. Тісто має бути м'яким, еластичним, а також не липнути до рук. Далі слід змастити миску двома столовими ложками оливкової олії, покласти у неї тісто, накрити його кухонним рушником і залишити у теплому місці на годину.

Поки тісто підійматиметься, треба приготувати цибулю. Для початку її слід очистити від лушпиння, промити холодною водою і висушити. Потім цибулини треба нарізати кубиками або півкільцями. Бажано, щоб товщина шматочків не перевищувала 5-7 міліметрів. Тепер цибулю необхідно посмажити на олії до золотистого кольору, періодично помішуючи.

Коли тісто збільшиться в обсязі приблизно вдвічі, до нього можна додати охолоджену цибулю і вимішувати до однорідності.

Потім форму для випічки треба змастити олією, на якій смажилася цибуля, та викласти у форму сформований буханець. Форму слід накрити рушником і залишити хліб у теплому місці ще на 30 хвилин. Водночас варто розігріти духовку до 200 градусів.

Випікаємо хліб потрібно у розігрітій духовці 30-35 хвилин до золотистого кольору. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою — якщо вона виходить з хліба суха, значить він готовий.

Готовий хліб потрібно дістати з духовки та залишити на годину охолоджуватися.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності