Зручне ліжко для пари: розміри, матеріали, дизайн

Зручне ліжко для пари: розміри, матеріали, дизайн

Коли доводиться ділити ліжко з кимось ще, добре висипатися стає складніше. У кожного свої звички, улюблені позиції, уподобання щодо м'якості/жорсткості матраца. Тому під час планування спільного проживання, разом з іншими побутовими питаннями важливо вирішити і момент зі спальним місцем. Не варто робити ставку на старий диван, на якому вам раніше так солодко спалося. Краще одразу придбати нове комфортне для обох ліжко, яке максимально закриє потреби у здоровому нічному відпочинку. Тільки, крім базових критеріїв вибору, доведеться враховувати ще додаткові з розрахунком на те, що спальне місце має задовольняти двох.

Оптимальні розміри ліжка для пари

Очевидно, що орієнтуватися варто на двоспальні моделі. Але річ у тім, що їхні розміри також представлені в декількох варіантах:

  • 140х190 см - це мінімальні габарити, які можуть підійти для пари. Але варто визнати, що моделі все ж таки трохи тісні і можуть виявитися прийнятними лише в кількох випадках - наприклад, якщо площа кімнати не дає змоги поставити більш габаритні меблі або обидва майбутні користувачі худенькі за комплекцією, не звикли спати розмашисто.
  • 160х190 см - так звана класика двоспальних моделей. Такі варіанти обирають найчастіше через їхню універсальність - є можливість відносно недорого купити ліжко, воно буде не надто габаритним і підійде під будь-яку спальну кімнату, але при цьому ширини достатньо для комфортного розташування двох дорослих людей середньої комплекції.
  • 180х200 - такі моделі вже належать до категорії кінгсайз. На спальному місці подібних розмірів можна розташуватися удвох максимально комфортно, незалежно від комплекції, у кожного буде свій простір, за необхідності є можливість навіть спати утрьох із дитиною. Єдиний нюанс - варто все ретельно розрахувати, щоб меблі ергономічно вписалися в простір.
  • 200х200 - рішення, яке оцінять любителі спати вільно без будь-яких утисків. Варіант підійде, якщо площа кімнати досить велика і можна естетично розмістити габаритні меблі, залишити місце під інші складові інтер'єру. Великий розмір ліжка також підійде сім'ям з маленькими дітьми, які люблять спати з батьками.

У виборі розміру варто керуватися насамперед площею кімнати та особистим комфортом. Деякі пари люблять спати близько одна до одної, іншим же важлива наявність мінімального вільного простору навколо. Після встановлення ліжка в кімнаті має залишатися хоча б один прохід, решта залежить від того, як багато меблів ще передбачено в дизайні. При виборі моделі кінгсайз (200х200 см) необхідно врахувати, що спальне приладдя, найімовірніше, доведеться шити на замовлення, адже в асортименті магазинів рідко доступні в наявності подібні розміри комплектів. 

Матеріали виготовлення двоспального ліжка

З урахуванням того, що на спальному місці постійно відпочиватимуть дві дорослі людини, важливо вибрати міцну конструкцію. Адже у ваших інтересах отримати ліжко на роки користування без скрипів і розхитування в майбутньому. Виробники як найбільш надійні та довговічні матеріали відзначають дуб, червоне дерево, ясен, бук, березу. Моделі з масиву дерева - дорожчі, але ціна виправдовує себе в користуванні. Бюджетні аналоги - ДСП. Варіант непоганий, але порівняно з деревом термін служби буде скорочений. Каркас також може бути виконаний з металу, міцності якого немає альтернатив, але моделі такого плану важкі і не всім можуть імпонувати з дизайнерської точки зору. Якщо хтось із пари має вагу понад 100 кг, краще не ризикувати і вибрати міцну модель з масиву. 

Ще одна важлива характеристика ліжка - основа. Вона може бути рівною з цільного листа матеріалу (фанера, дошки) або з ламелей (поперечних планок). Перший варіант менш комфортний для сну й актуальний у тому разі, якщо є такі проблеми зі спиною, які вимагають максимально твердої поверхні під час відпочинку. В інших випадках краще вибирати ламелі - вони мають певну гнучкість і підсилюють ортопедичний ефект матраца. Крім того, планки відмінно себе зарекомендували в плані терміну служби, а в разі поломки однієї її легко замінити. З тієї точки зору, що на ліжку постійно спатимуть дві дорослі людини, ламелі також надійніші та довговічніші. 

Матрац для пари

Насамперед варто покладатися на рекомендації лікаря, якщо є проблеми зі спиною, та особисті вподобання, які парі слід узгодити між собою. Що стосується загальних рекомендацій:

  • користувачам з легкої та середньої вагової категорії (до 70 кг) оптимально розглядати моделі середньої або низької жорсткості;
  • чим більша вага сплячих, тим жорсткішою має бути основа для ефективної підтримки хребта і тривалої служби спального місця;
  • парам із вагою понад 100 кг варто розглядати матраци з посиленим пружинним блоком і кокосовою койрою як наповнювач.

Для багатьох актуальним є питання різниці у вазі. Якщо коливання в межах 20-30 кг, істотних обмежень у виборі це не приносить. Можна покладатися на стандартні рекомендації, враховувати особистий комфорт і запити щодо бюджету. Якщо різниця у вазі перевищує 30 кг, є сенс подумати про спеціальні рішення. Зараз багато виробників пропонують матраци, виконані за технологією Дует. Конструкція складається з двох видів пружин - зовнішніх і внутрішніх. Коли легка за вагою людина лягає на ліжко, задіюються зовнішні пружини - легкі та пружні. Під вагою важчого користувача працюють жорсткі внутрішні пружини. Таким чином, обом у парі комфортно відпочивати на матраці, а його знос не прискорюється.

За різниці у вазі понад 50 кг, схожих рішень годі й шукати. Брати один матрац із середніми характеристиками також не варто, адже є ризик швидко привести його в непридатність через настільки нерівномірне навантаження. У такому разі краще підібрати два окремі матраци односпального типу під кожного користувача і об'єднати їх наматрацником. 

Дизайн сімейного ліжка 

Особливих нюансів у цьому плані немає. Важливо, щоб меблі відповідали оформленню кімнати та смаку господарів. Зараз у тренді моделі з м'яким узголів'ям, які також вирізняються комфортом і практичністю. Наприклад, якщо ви з партнером любите читати перед сном - на м'яку основу зручно спертися. З урахуванням підвищеного навантаження за вагою надійнішими вважаються варіанти без ніжок. Популярні також рішення з повністю м'якою основою з боків, відсутністю гострих кутів - меблі мають затишний вигляд в інтер'єрі, а якщо в будинку є діти, для них менше потенційно небезпечних локацій. В іншому - головне, щоб дизайн ліжка подобався обом партнерам і створював сприятливу атмосферу для гарного відпочинку.

Ще кілька важливих моментів

Зверніть увагу на висоту ліжка. Традиційні європейські показники - 50 см. Це універсальне рішення, яке буде комфортним для більшості, незалежно від зросту користувачів. Під впливом американських традицій доступні моделі вищі - від 80 до 100 см. Такі варіанти виявляться зручнішими, якщо обидва партнери в парі високого зросту.

Додадуть практичності інтер'єру ліжка з нішами для речей, висувними шухлядами та іншими схожими девайсами. Додатковий простір для зберігання завжди доречний, а наявність висувного механізму дасть змогу комфортніше розміщувати речі - щоб другому партнеру не доводилося вручну підтримувати основу з матрацом.

Під час розміщення ліжка раціонально передбачити наявність місця для приліжкової тумби по обидва боки - щоб кожен у парі міг розмістити там смартфон, книжку, інші особисті речі. Деякі моделі меблів можуть бути одразу з вбудованими шухлядами, що також досить зручно. 

Вигідна покупка ліжка для пари

У магазині "Світ Матраців" можна ознайомитися з максимальним асортиментом моделей і підібрати варіант під свій запит. У каталозі представлені міцні, комфортні та стильні ліжка, які відмінно підійдуть для пар. Вся продукція сертифікована і реалізується з гарантією. Попередньо вдасться проконсультуватися з фахівцями та узгодити швидку адресну доставку. Розглянути асортимент і оформити замовлення можна на сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Вдалого придбання і приємного нічного відпочинку!

Публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності