• Головна
  • Публікації
  • Кріоконсервація як метод збереження репродуктивної функції та планування сім'ї

Кріоконсервація як метод збереження репродуктивної функції та планування сім'ї

Кріоконсервація як метод збереження репродуктивної функції та планування сім'ї

Кріоконсервація – це метод швидкого заморожування клітин при наднизьких температурах. Такий спосіб дає можливість зберегти життєздатність тканин після їхнього розморожування. У кріобанку заморожений матеріал може зберігатися дуже довго без втрати своїх властивостей. Достеменно відомо та підтверджено практикою, що час збереження ембріонів може становити щонайменше кілька десятиліть, а фахівці кажуть, що термін взагалі не обмежений. Кріоконсервація стала новим кроком розвитку ембріології та репродуктології, відкривши кілька нових можливостей.

Вітрифікація – метод кріоконсервації, якій відрізняється використанням висококонцентрованих антифризів на етапі підготовки та більшою швидкістю заморожування. Це зменшує ризик утворення кристалів льоду, які пошкоджують клітини. Заморожена клітина стає схожою на скло («вітрифікація» походить від латинського «вітріус», скло). Такий спосіб дає кілька відсотків ефективності порівняно зі звичайною кріоконсервацією. 

Досвідчений репродуктолог у Львові завжди готовий допомогти із плануванням сім’ї та збереженням репродуктивної функції за допомогою кріозберігання. 

Вітрифікація ооцитів та ембріонів 

Вітрифікацію використовують для кріозберігання жіночих клітин – ооцитів, а також вже готових ембріонів.

Ооцити. Заморожування ооцитів – одна з найпопулярніших на сьогодні процедур кріоконсервації. Оскільки яйцеклітини старіють разом з організмом жінки, лікарі попереджають про ризики пізнього материнства. Біологічний тиск дедалі частіше вступає у суперечність із соціальними тенденціями. Людей закликають до відповідального батьківства, але далеко не всі готові до нього у тому віці, який фахівці вказують як оптимальний для народження дітей. Кріоконсервація ооцитів дає можливість відкласти материнство та повернутися до нього, коли жінка буде готова. Ідеальний вік для процедури – до 35 років. 

Ембріони. Готові ембріони заморожують під час лікування безпліддя у відкладеному циклі та для майбутнього використання парою, якщо вона захоче повторити ЕКЗ. Відкладений цикл підвищує ефективність ЕКЗ, а до того ж дає можливість використати ПГД, передімплантаційну генетичну діагностику, тому стає дедалі популярнішим. 

Кріоконсервація сперматозоїдів 

Меншою мірою, ніж яйцеклітини, але сперматозоїди теж схильні до вікових змін, тому їх також можна заморожувати для відкладеного батьківства. Але найчастіше причина в можливості збереження репродуктивної функції на випадок, якщо вона буде втрачена через поранення чи захворювання.

Збереження репродуктивної функції

Заморожування статевих клітин рекомендують людям фертильного віку з діагностованими злоякісними пухлинами. Протиракове лікування майже завжди пов'язане з ризиком пошкодження статевих клітин, тому перш ніж розпочати, краще витягти їх, заморозити та зберегти на майбутнє.

Друга причина – професії, пов'язані із ризиком. Насамперед це військові. Люди та їхні близькі почуваються спокійніше, коли знають, що у разі травми залишиться можливість стати батьками. 

Ефективність кріоконсервацїї

Понад 95% ооцитів, сперматозоїдів та ембріонів після розморожування зберігають усі свої властивості, тож їх можна використовувати у ДРТ (допоміжні репродуктивні технології, як от ЕКЗ). За статистикою ДРТ із кріоконсервованим матеріалом навіть трохи успішніша, ніж звичайна. Народжені діти нічим не відрізняються від інших. 

Кріоконсервація як метод планування сім'ї

Для планування сім'ї кріоконсервацію використовують найчастіше жінки, які не мають партнерів, або пари, які вже мають дітей.

У першому випадку це вже згадане відкладене материнство. Заморозивши яйцеклітини, жінка дає собі час на пошук партнера, який зможе стати відповідальним батьком, або на створення фінансової стабільності, потрібної для відповідального батьківства.

Пари, проходячи через лікування за допомогою ДРТ, зазвичай отримують не один, а кілька ембріонів. Один, максимум два ембріони переносять у матку, а інші утилізують чи заморожують. Переваги заморожування очевидні: якщо спроба виявиться невдалою, для другої спроби не потрібно знову проходити через гормональну стимуляцію яєчників, хірургічне вилучення ооцитів та запліднення. Вже є готові ембріони, тому можна відразу братися до перенесення. Якщо спроба виявилася вдалою, ще краще. У пари залишаються ембріони підтвердженої якості, які можна використовувати, коли вона вирішить народити ще одну дитину.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності