• Головна
  • Публікації
  • Турбота про шкіру малюка: як упоратися з атопічним дерматитом та алергією

Турбота про шкіру малюка: як упоратися з атопічним дерматитом та алергією

Турбота про шкіру малюка: як упоратися з атопічним дерматитом та алергією

Атопічний дерматит і контактна алергія — це тривалий (хронічний) стан шкіри, що спричиняє сухість шкіри, лускатий висип, утворення запальних ділянок і набряків, свербіж. Це дуже поширений стан у немовлят і дітей, який завдає значного дискомфорту й може бути причиною частого плачу, порушень сну. Такі проблеми можуть бути спричинені генетично, або через іще не досить сформовану імунну систему, або через неправильний догляд. На погіршення стану шкіри можуть впливати зовнішні чинники, зокрема вода для купання понад 37 °C, недостатня вологість повітря в дитячій кімнаті й температура понад 22 °C. Також зробити нестерпним спалах атопії чи алергічних проявів на шкірі можуть неправильно підібрані засоби для гігієни та прання дитячого одягу. Рекомендовано вибирати продукцію тих виробників, які спеціалізуються на дитячому догляді, застосовують безпечні компоненти. На сайті EVA можна знайти різні бренди, які мають спеціальні серії засобів для чутливої шкіри малюків.

Розуміємо, що в разі особливо важких проявів атопії інколи важко зібратися з думками й дати відсіч проблемі. Однак перше, що мають зробити батьки в такому разі, — відвідати педіатра чи дитячого дерматолога, який дасть потрібні рекомендації. У цій статті ми зібрали найпоширеніші методи боротьби з атопічним дерматитом та контактною алергією, які треба втілювати комплексно.

Нові засоби гігієни

Для дітей, які страждають від шкірних проблем, потрібно підбирати засоби для миття, розроблені спеціально для чутливої шкіри, схильної до проявів атопії та алергії. Бренди дерматокосметики розробили лінійки такої продукції для дітей, яку, як правило, рекомендують дитячі дерматологи.

  • Серія Xemose бренду Uriage: очищувальна олія, бальзам-олія, заспокійливий крем для тіла й обличчя. Продукція рекомендована від народження, призначена для дуже сухої та атопічної шкіри.
  • Лінійка засобів для чутливої та атопічної шкіри LIPIKAR бренду La Roche-Posay: грем-гель для миття, очищувальна олійка, бальзам. Засоби містять ніацинамід та олію ши, які заспокоюють свербіж, нормалізують мікробіом шкіри та зміцнюють її захисний бар’єр.
  • Натуральна продукція бренду Weleda з календулою для незначних проявів атопії та з алтеєм для гіперчутливої шкіри: шампунь-гель для волосся та тіла, крем під підгузок і проти попрілості, олійка, заспокійливий крем. Продукція є гіпоалергенною, її ефективність була підтверджена дерматологічними тестами.

Купайте дитину в теплій, а не гарячій ванні не більше 5 хвилин. Після купання нанесіть крем чи бальзам. Для прання дитячих речей краще вибирати гіпоалергенні органічні рідкі засоби. Використовуйте пом’якшувач тканини без запаху. Вибирайте м’який одяг і постільну білизну з натуральних тканин.

Збалансований раціон

Недостатня кількість вітамінів, мінералів, інших мікроелементів у раціоні малюка може теж впливати на розвиток проблем зі шкірою. Якщо ви годуєте малюка грудним молоком, зверніть увагу на те, що ви їсте: варто виключити фаст-фуд, солодощі, газовані напої, гостру й кислу їжу, потенційні алергени. Перше підгодовування варто починати з їжі, яка дуже рідко може стати причиною алергії, зокрема з кабачків, броколі, картоплі, моркви, рисової та гречаної каші. Поступово додавайте нові харчові продукти, але потроху, а також стежте за реакцією на шкірі малюка. У старшому віці варто обмежити споживання дитиною чипсів, фаст-фуду, солодощів, газованих напоїв, тобто тієї їжі, яка приносить організму більше шкоди, ніж користі. Корисні харчові звички батьки мають прищепляти з дитинства й бути прикладом для своїх дітей.

Атопічний дерматит може стати справжнім випробовуванням, проте батьки можуть зробити життя дитини набагато комфортнішим, якщо дотримуватимуться рекомендацій лікаря та змінять харчові звички й ритуали гігієни. До речі, багато дітей з віком стають менш схильними до найгірших проявів дерматиту. Вони все ще можуть мати схильність до сухості шкіри й тимчасових погіршень стану, але в процесі дорослішання їм буде набагато легше із цим упоратися.

Публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності