Розширяємо кар’єрні межі: пошук роботи на нових теренах разом з Jooble

пошук роботи

Розповідаємо, як підвищити професійний рівень й правильно шукати вакансії, уникаючи частих помилок

У 2023 році український ринок праці демонструє активне відновлення: на сайтах з пошуку зайнятості відкрито понад 85 тис. посад, а роботодавці тепер конкурують за кваліфікованих кандидатів. Наприклад, на порталі Jooble зараз шукачам пропонується робота Львів та в інших містах, середня заробітна плата у вакансіях дорівнює 15000-30000 гривень. Сьогодні ми розповімо, як серед такої кількості оголошень знаходити цікаві пропозиції та гарантовано отримати омріяну посаду.

Конкурентоспроможність та саморозвиток: як стати кандидатом, про якого мріють роботодавці

У сучасному світі фахівцям доводиться конкурувати не тільки зі своїми колегами, але й зі співвітчизниками, іноземними спеціалістами, комп’ютерними системами та штучним інтелектом. Розвиток професійних та особистісних якостей є ключем до унікальності поміж інших кандидатів та затребуваності на ринку праці.

Експерти Jooble розповіли декілька способів розширення кар’єрних можливостей:

  • Приділяйте час саморозвитку. Відвідуйте курси, тренінги, семінари для покращення теоретичних знань та практичних навичок. Hard та soft skills є однаково важливими, тому розвивайтеся у професійному та особистісному напрямках.
  • Припиніть вірити у «справжнє покликання». Не бійтеся розглядати для себе нові професії й змінювати кар’єрні напрями, якщо теперішня посада не влаштовує. Вдала спеціальність буде вдало відповідати вашим інтересам, навичкам та цінностям.
  • Працюйте над нетворкінгом. Мережа професійних знайомств допоможе вам отримувати допомогу від старших колег або працівників за іншими фахами, обмінюватися досвідом, отримувати нові пропозиції співпраці. 
  • Отримуйте досвід командної роботи. Беріть активну участь у різнопланових проєктах, пропонуйте свої ідеї та не бійтеся взяти на себе відповідальність. Це не тільки стане одним з факторів професійного розвитку, але й збільшить вашу впливовість та цінність у команді.
  • Знайдіть собі ментора або наставника. Його роль може виконувати тім-лід, керівник відділу або старший колега. Зустрічайтеся з ментором один або декілька раз на місяць, щоб обговорювати проблемні питання, отримувати фідбек по роботі та варіанти покращення навичок для подальшого росту.

Крім того, потрібно регулярно аналізувати пропозиції на ринку праці, виділяти для себе основні та другорядні вимоги до кандидатів, які цікавлять роботодавців найбільше. Наприклад, цифрова грамотність, знання англійської на рівні В1 та вище, аналітичні навички, уміння користуватися програмним забезпеченням тощо. Перевіряйте чи відповідаєте ви актуальним запитам роботодавців і працюйте над покращенням сторін, у яких відчувається невпевненість.

Найкращі інструменти пошуку роботи: де знайти ідеальну вакансію

Ефективний пошук роботи – це ключ до отримання гарного job-offer'а. Для цього потрібно використовувати одночасно декілька джерел з пропозиціями зайнятості. Наприклад, можна поєднати сайти з вакансіями з соціальними мережами або відвідуванням кар'єрних ярмарків. Пам’ятайте правило: «чим більше інструментів залучено, тим вищі ваші шанси швидко отримати релевантну вакансію».

Сьогодні фахівці можуть знайти роботу, використовуючи такі джерела:

  • Сайти з вакансіями. Вони працюють за принципом дошок оголошень або відбирають та публікують тільки актуальні пропозиції з ринку праці, як Jooble. Портали також дозволяють складати резюме та надсилати відгуки. 
  • Соціальні мережі. Іноді вибрати вакансію можна у професійних спільнотах Facebook, чатах Telegram або на сторінках рекрутерів, власників проєктів у LinkedIn.
  • Кар’єрні портали компаній. Деякі підприємства та організації мають на своїх сайтах розділ «Кар’єра», де публікують відкриті посади. Вони не дають додаткових оголошень на сайти з пошуку роботи, тому такі пропозиції легко пропустити.
  • Ярмарки вакансії. Періодично в різних містах України проводять івенти, на яких збираються представники різних компаній та пропонують можливості кар’єри в їхньому штаті працівників. Крім того, фахівці отримають контакти з роботодавцями, дізнаються про актуальні вимоги до своєї спеціальності.

Експерти з працевлаштування також рекомендують підписуватися на розсилки з вакансіями на сайтах з пошуку зайнятості. Система автоматично щодня надсилатиме вам перелік нових оголошень, виходячи з вказаних у резюме посаді та навичок.

5 помилок шукачів: чого треба уникати?

Неправильна стратегія пошуку роботи може зробити процес більш тривалим та менш ефективним, тому зверніть увагу на наступні помилки шукачів:

  1. Безініціативність та пасивний пошук. Просто відгуків на вакансії недостатньо. Намагайтеся зв'язуватися з роботодавцями та рекрутерами напряму. 
  2. Слабке резюме. Окрім загальної інформації, вказуйте свої сильні сторони, навички, досягнення, хобі та вподобання, щоб HR побачив вашу особистість.
  3. Недостатня підготовка до співбесіди. Підготуйте відповіді до поширених питань, адже невпевненість та відсутність знань про компанію складуть негативне враження про вас.
  4. Обмежений пошук вакансій. Надсилайте щодня близько 10 відгуків на різні пропозиції. Статистика показує що з 9 відгуків шукачі отримають тільки 1 запрошення на співбесіду.
  5. Надсилання шаблонних відгуків. Щоби показати зацікавленість у пропозиції, кожне резюме та супровідний лист необхідно окремо адаптувати під вимоги та цінності компанії. 

Ці помилки зменшують шанси отримання омріяної посади більш ніж на 50%. Тому не бійтеся змінювати підхід до пошуку роботи, щоб уникнути марної витрати часу та ресурсів.

Публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності