Як реалізують проєкт безбар'єрності на Львівщині

Як реалізують проєкт безбар'єрності на Львівщині

Уповноважена Президента з питань безбар'єрності оцінила як реалізують стратегію з безбар'єрністю

В Україні реалізують Національну стратегію з безбар’єрності. Її створили у межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської "Без бар’єрів" до 2030 року. Завдання проєкту — створити для людей безперешкодне середовище та забезпечити отримання послуг на рівні з іншими.

У рамках стратегії кожна область України має розробити власний проєкт з реалізації безбар'єрності. Львівщина теж розробила проєкт обласного плану заходів з реалізації стратегії. Перевірила як на території Львівщини впроваджують проєкт уповноважена Президента з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна.

"Департамент соціального захисту населення Львівщини буде працювати над програмами раннього втручання та університету третього віку. Також ми розглядаємо архітектурну доступність будівель та споруд. Крок за кроком будівлі стануть більш доступними для всіх людей, які представляють маломобільні групи", — розповіла Тетяна Ломакіна.

Безбар'єрність передбачає не тільки асоціації з інклюзією, а й інші види безбар'єрності — інформаційну, освітню, цифрову, соціальну тощо.

На Львівщині план реалізації Національної стратегії зараз на стадії проєкту. Проте вже встигли виконати план освітньої безбар'єрності. Однак, за словами Тетяни Ломакіної, область має зосередитися на цифровій, інформаційній та економічній сферах доступності.

"На Львівщині створили інклюзивні ресурсні центри, це те, що зараз під опікою органів місцевого самоврядування. Проте є проблема — ці органи не завжди використовують державну субвенцію, яку скерували на залучення фахівців у сфері інклюзії. Цих фахівців насправді бракує", — пояснює заступник голови Львівської облдержадміністрації Віталій Загайний.

Також департамент соціального захисту населення Львівщини планує провести моніторинг споруд області на доступність до освітніх, культурних, адміністративних послуг. Після перевірки будуть вирішувати як адаптувати будівлі аби вони стали більш доступними для людей.

До слова, департамент культури Львівщини має власну пропозицію покращення безбар'єрності області. Планують інформувати людей та підіймати питання безбар'єрності та "зайняти цю нішу" першими.

Оцінити ефективність роботи безбар'єрної стратегії на Львівщині поки що складно. Адже, за словами Тетяни Ломакіною, усі області України зараз тільки починають розбудовувати план заходів з безбар'єрності. Посадовиця говорить, що з одного боку влада зацікавлена допомогти людям,  з іншого — для цього важливо залучати і громадські організації. Об'єднання влади та активістів дадуть кращий результат, аніж якщо вони діятимуть окремо.

Також уповноважена Президента з питань безбар'єрності представила “Довідник безбар'єрності” і зазначила, що це гід з коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. З ним можна ознайомитись тут.

Додамо, що до 24 жовтня у кожній області України триватимуть громадські обговорення на тему безбар'єрності. Після цього обласні адміністрації будуть працювати над покращенням доступності.

Стратегія

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності