ОБСЄ може розпастись через Росію та Білорусь: в чому причина

ОБСЄ може розпастись через Росію та Білорусь: в чому причина

Це єдина європейська безпекова організація, що об'єднує Росію, США та Україну

Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) загрожує криза і руйнування через небажання Росії та Білорусі схвалити головування Естонії у 2024 році.

Про це заявив глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто, пише «Європейська правда».

Головування в ОБСЄ відбувається на ротаційній основі. Згідно з правилами, нового голову затверджують усі 57 держав-членів. Проте Росія та Білорусь не схвалили кандидатуру Естонії на посаду голови наступного року. Натомість Естонія не готова відмовитися від свого головування.

Відтак міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто побоюється, що ОБСЄ може розпастися до того, як Фінляндія обійме посаду голови у 2025 році. Він каже, що «ситуація серйозна».

«Якщо у 2024 році не буде голови і не буде консенсусу з цього приводу, то наступний рік стане роком руйнування ОБСЄ як організації», – сказав Хаавісто.

Додамо, що ОБСЄ на сьогодні є єдиною європейською безпековою організацією, що об'єднує Росію, США та Україну. Її головне завдання – запобіганням конфліктам, моніторинг миру і спостереженням за виборами.

Нагадаємо, Європі вдалося подолати енергетичну залежність від Росії, яка на початку повномасштабної війни становила серйозну загрозу. Це стало можливим завдяки скороченню споживання газу.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності