• Головна
  • Політика
  • «Я політв’язень, і я помираю»: Саакашвілі звернувся до світу, щоб врятувати своє життя

«Я політв’язень, і я помираю»: Саакашвілі звернувся до світу, щоб врятувати своє життя

«Я політв’язень, і я помираю»: Саакашвілі звернувся до світу, щоб врятувати своє життя

Політик розповів, що в грузинській в’язниці він зі здорового та енергійного чоловіка перетворився на хвору людину з понад 20 серйозними діагнозами

Грузинський та український політик, експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив про різке погіршення стану свого здоров’я. Він зазначив, що може скоро померти, якщо не отримає належну медичну допомогу за межами Грузії.

Про це йдеться в колонці-зверненні Саакашвілі, яку оприлюднило видання Politico.

Політик нагадав, що повернувся до Грузії в жовтні 2021 року «після восьми років вигнання», щоб «підтримати вільні та чесні» місцеві вибори. Натомість Саакашвілі одразу арештували, і відтоді він перебуває в ув’язненні.

Саакашвілі наполягає, що перебуває за ґратами на підставі чуток і політично вмотивованих звинувачень у зловживанні владою. Він розповів, що в грузинській в’язниці він зі здорового та енергійного чоловіка перетворився на хвору людину з понад 20 серйозними діагнозами.

«Під час ув’язнення моє здоров’я різко погіршилося. Я зараз помираю. Мене систематично катували, фізично та психологічно, і зараз у моєму організмі є ознаки отруєння важкими металами. Тепер я страждаю від приголомшливої кількості з понад 20 серйозних захворювань, всі з яких розвинулися в ув’язненні», – зазначив Саакашвілі.

Він закликав США та міжнародну спільноту зробити все можливе для порятунку його життя, застосувавши санкції та тиск на уряд Грузії.

«Стає все очевиднішим, що я скоро помру, якщо не отримаю належну медичну допомогу за межами країни. Я продовжую закликати США та міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб врятувати моє життя, здійснивши дипломатичний тиск на уряд Грузії та ввівши економічні санкції проти Іванішвілі [грузинського олігарха, – ред.] та його соратників», – наголосив експрезидент Грузії.

Водночас Саакашвілі переконаний, що президент РФ Владімір Путін «безсумнівно відповідальний» за ту ситуацію, в якій він опинився. Зокрема він звернув увагу, що при владі в Грузії зараз перебуває партія Грузинська мрія, заснована олігархом Бідзіною Іванішвілі, який, «як багато хто вважає, має тісні зв’язки з Путіним». Себе ж він називає політв’язнем.

«Моя смерть може викликати політичний хаос у Грузії. Але моя мученицька смерть, безумовно, вважатиметься перемогою Путіна – потужним символом для всіх лідерів цього регіону та, можливо, всього світу, які не можуть протистояти російському імперіалізму», – заявив політик.

Крім того, він додав, що якщо Конгрес США та адміністрація Джо Байдена разом із Європейським Союзом зможуть домогтися його звільнення за допомогою санкцій, економічного ембарго, призупинення фінансування та візових обмежень, це стане не лише черговим ударом по Путіну, але й сильним сигналом того, що «США та Європа, як і раніше, віддані ідеалам демократії, порядності та справедливості».

Додамо, детальніше про те, у якому стані зараз перебуває Міхеіл Саакашвілі та чому взагалі дійшло до такої ситуації, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності