Президентський візит до Білого дому

Президентський візит до Білого дому

Чого очікувати від зустрічі Байдена та Зеленського?

31 серпня 2021 року відбудеться довгоочікуваний візит президента України Володимира Зеленського до США на запрошення американського президента Джо Байдена. Візит мав відбутися ще у липні, однак його перенесли.

Чому візит не відбувся у липні

Президент США Джо Байден напевне не хотів проводити формальну зустріч, яка не принесе жодних результатів, як буває у міжнародній політиці. Він – людина конкретна, яка має чіткі цілі та завдання. Байден обізнаний в українських справах, адже неодноразово відвідував Україну на посаді віцепрезидента США, виступав у Верховній Раді України з мотиваційною промовою, яка містила як і різку критику корупції, так і політично-управлінські настанови.

Байден обговорюватиме з Зеленським економічні, політичні та безпекові пропозиції, які можливо запропонувати Україні через російську агресію та завершення будівництва Північного потоку-2. Тема України була актуальною та часто згадувалася у західних ЗМІ, зокрема й американських. Варто згадати інтерв’ю Президента України Володимира Зеленського одному з центральних новинних американських телеканалів “CNN”. Воно відбувалося на лінії фронту на сході України в той час, як Російська Федерація стягувала велику кількість військ до українських кордонів. Тоді президент Зеленський наголошував на тому, що Україні потрібна більша підтримка США через агресію Росії на сході України.

Медійні ініціативи Володимира Зеленського спричинили інформаційну хвилю у США, що сприяло активнішому обговоренню України американськими урядовцями та законодавцями. Україна стала однією з топових тем для розмов, зокрема і завдяки президентській медійній діяльності.

Що було до цього

14 червня 2021 року, у рамках першого закордонного візиту Президента США Джо Байдена до Європи, відбулася його пресконференція. Тоді він заявив: “Ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні протистояти фізичній агресії РФ". США не хочуть дозволити Росії тиснути на Україну та посилювати військову присутність на сході України. Американський президент, республіканці та демократи мають єдину позицію щодо України та російської агресії – засудження Російської Федерації та максимальна підтримка України. Президент США неодноразово наголошував, що потрібно забезпечити фізичну безпеку України, однак українській владі слід показати результат у боротьбі з корупцією.

Довгоочікуваний візит

31 серпня Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з Президентом США Джо Байденом у Білому домі. 4 серпня 2021 року керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба полетіли до США для підготовки візиту. Під час поїздки Єрмак та Кулеба провели зустрічі з радником президента США з нацбезпеки Джейкобом Салліваном, держсекретарем Ентоні Блінкеном, американськими законодавцями та аналітиками.

Причина поїздки високопосадовців України – обговорення основних аспектів укладення міжнародних угод у військовій та політичній сферах. Під час візиту планується підписання угоди між Україною та США щодо розробки озброєння та військової техніки. Керівник Офісу президента та міністр закордонних справ намагалися створити “фундамент” для проведення ефективної зустрічі глав двох країн. Попередній візит високопосадовців України якраз і підтверджує важливість та велике значення зустрічі Байдена та Зеленського для України і нашого стратегічного партнерства із США.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 13 серпня заявив: “Візит буде історією успіху. Будуть конкретні домовленості. Найбільше моє враження від візиту до Вашингтона - це саме та позитивна атмосфера, яка там панує у зв'язку з підготовкою візиту президента, і конструктивний підхід американської адміністрації до організації цього візиту”.

Які будуть основні теми для розмови

Німеччина та США домовилися про компроміс щодо Північного потоку-2 та України. Передбачається надання Україні фінансових ресурсів та підтримки енергетичної безпеки. Домовленістю передбачено створення Зеленого фонду в Україні, який буде управлятися Німеччиною. Також передбачені інвестиції у Зелений фонд у розмірі не менше 1 мільярда доларів США та не менше 175 мільйонів євро від Німеччини в якості початкового гранту. Однак, ціна грошей від Німеччини – це згода США на завершення будівництва Північного потоку-2 та зняття американських санкцій.

Першою темою для розмови за зачиненими дверима між президентами буде представлення домовленості щодо Північного потоку-2. Звичайно, фінансові інтереси виявилися сильнішими у Німеччини, а США не бажали втрачати ключового союзника у Європі. Ймовірно, що Німеччина зайняла дуже жорстку позицію щодо Північного потоку-2, оскільки німецькі фінансові кола дуже зацікавлені у завершенні та реалізації цього проєкту. Також посадовці США заявляли, що санкції проти Північного потоку-2 й так були недієвими та не перешкоджали будівництву газопроводу, а тільки погіршували відносини з ФРН.

Перед тим як вважати це програшем України та української влади, потрібно поставити кілька питань. Чи можливо було взагалі зупинити будівництво Північного потоку-2? Чи могли би великі корпорації, які мають на своїй частині поля серйозні юридичні та фінансові ресурси, включаючи лобістів, обійти американські санкції? Чому вони змогли отримати дозвіл на будівництво газопроводу від Данії, яка теж одразу його не надала? Чи не означає те, що корпорації, які вже подолали більшість перешкод на шляху щодо будівництва Північного потоку-2, всупереч американським санкціям таки завершать цей проєкт?

Тобто, запобігти цьому проєкту будь-якій українській владі дуже складно. Тому що перша економіка Європи – Німеччина – має сильнішу фінансову та юридичну підтримку своїх проєктів. На додаток, перша економіка Європи володіє серйозним впливом у США, державах-членах ЄС та європейських інституціях. Україна, на жаль, поки що не має таких ресурсів, тому й займає слабшу позицію у цьому питанні.

Перевести негатив у позитив

Потрібно зменшувати негативний вплив угоди США з Німеччиною – ефективними переговорами Володимира Зеленського і Джо Байдена. Україні потрібні значні фінансові ресурси, які можна раціонально вкласти в економіку. Щоб отримати вигоду з невигідної угоди, яку уклали без української участі, треба здійснити успішний візит до США. Це основна мета візиту Володимира Зеленського та української делегації. Тільки прямі переговори за зачиненими дверима можуть допомогти отримати Україні будь-яку користь у газовому питанні.

Звичайно, транзит газу для України є важливим. Однак, продовження транзиту газу та гарантії енергетичної безпеки слід закладати у договорах, а не політичних деклараціях. Безумовно, ця зустріч є великим шансом, щоб розв’язати енергетичне питання та засвідчити реальну підтримку Сполученими Штатами України. Українській владі слід детально розглянути питання щодо економічної співпраці з США крізь призму наявних енергетичних викликів. А про реальні результати візиту дізнаємося уже після 31 серпня.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності