Горе-експерт чи нарцис: чому українці не поважають Арестовича

Олексій Арестович

Раніше він критикував українських активістів і називав українську культуру «малєнькой»

У соцмережах не вщухає хвиля обурення стосовно неправдивих слів радника Офісу президента Олексія Арестовича про трагедію у Дніпрі. Політики, журналісти, волонтери та військові звернулися до президента з вимогою звільнити радника ОПУ та притягнути Арестовича до відповідальності за поширення дезінформації.

На фоні скандалу Арестович написав заяву на звільнення з посади радника ОП. За його словами, таким рішенням він показав приклад цивілізованої поведінки: якщо вчинив принципову помилку, отже, маєш піти у відставку. Пізніше стало відомо, що Офіс президента задовільнив заяву.

LVIV.MEDIA зібрало всю інформацію про скандальну заяву Олексія Арестовича.

У чому суть скандалу

14 січня під час прямого ефіру на російському опозиційному YouTube-каналі з адвокатом Марком Фейгіним Олексій Арестович заявив, що українська система протиповітряної оборони нібито збила ракету над Дніпром. Її уламки впали на житлові будинки й спричинили масштабні руйнування.

Російську ракету в Дніпрі збили, вона впала на під'їзд і вибухнула. Також там проблема з їдким димом, що стало додатковим елементом поразки

<i>Олексій Арестович</i> Олексій Арестович

Його словами скористалися російські пропагандисти. Вони почали поширювати дописи зі звинуваченням України, посилаючись на заяву радника Офісу президента як «офіційного джерела». Про Арестовича згадав і речник Путіна Дмітрій Пєсков. Він заявив, що Росія не причетна до ракетного удару в Дніпрі.

«Ви самі бачили висновки деяких представників української сторони, де йшлося про те, що ця трагедія стала наслідком дії контрракет протиповітряної оборони», — сказав Пєсков.

Спростування заяви Арестовича

Командування Повітряних сил ЗСУ одразу поширили змістовне спростування слів Арестовича. Генерал-лейтенант Микола Олещук завив про те, що у Збройних Сил України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет.

«14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 — немає», — повідомив командувач ЗСУ.

Реакція мера Дніпра

Дуже жорстко на заяву радника ОП відреагував міський голова Дніпра Борис Філатов. Він засудив дії Арестовича та звинуватив його у проросійській діяльності.

З першого дня війни я казав, що Арестович – нарцистичний покидьок і мусорка рота. Але в ОП хтось явно робить ставку на нього. Вибачте, не втримався, але СБУ і контррозвідка повинні відреагувати

Борис Філатов Борис Філатов

Пізніше Філатов додав, що Арестович загрався й на Банковій мають замислитися про його роль як радника Офісу президента. За його словами, ми живемо у вільній країні, де кожен має право на власну думку, але Арестович не можу озвучувати свої історії, як офіційна особа. Керівництву держави зручно тримати при собі «зрозумілих негідників, ніж пристойних, професійних, але незручних».

Реакція нардепів та ОП на слова Арестовича

Реакції від керівництва Офісу президента на слова їх радника так і не було. Андрій Єрмак жодним чином не прокоментував заяву Арестовича про причетність України до події в Дніпрі. Однак, голова ОП вважає, що Олексій Арестович «дуже багато зробив у перші місяці війни». Попри постійні скандали із заявами радника ОП, Єрмак наприкінці грудня в інтерв´ю телеканалу «1+1» заявив, що Арестович — «на своєму місці».

«Вважаю, що він на своєму місці. В нього велика армія прихильників. І я думаю, що на своїй такій мові він з ними розмовляє, і вважаю, що дуже професійно це робить. Це було дуже важливо — те, що він робив. Він був тут. Я поважаю цю людину», — сказав Єрмак.

Народні депутати у Верховній Раді збирали підписи для усунення Арестовича з посади радника Офісу президента. Також вони просили вище керівництво держави зробити офіційну заяву, яка б однозначно відмежувала Офіс президента від «приватних експертиз» Арестовича на військову тематику.

Крім того, звернення проти радника ОП направили до голови СБУ. Депутати наголосили, що висловлені Арестовичем припущення щодо руйнування будинку в Дніпрі дуже схожі на «державну зраду».

Вибачення Арестовича та їх відкликання

Після початку хвилі засудження його дійАрестович почав вибачатись та придумувати різноманітні версії інциденту. Спочатку радник посилався на слова друга, який раніше працював з системою ППО. Під час ракетного обстрілу Дніпра, він начебто проходив повз обстріляних квартир і чув два вибухи, які, на його думку, схожі на роботу протиповітряної системи.

Також він поширив у мережі пояснювальний допис, зазначивши, що ніхто не звинувачуватиме Україну в тому, що вона, нібито, збила ракету над житловим будинком, адже шкода від ракети протиповітряної оборони була б набагато менша від шкоди Х-22. Він закликав не звертати увагу на те, що його слова «підхопили» російські ЗМІ, звинувачуючи Україну в загибелі власних громадян.

Окрім цього, раніше горе-експерт критикував українських активістів і називав українську культуру «малєнькой». Він неодноразово публічно висловлювався про безпорадність української армії та недостатню кількість військових сил для стримання ворога.

Додамо, у Дніпрі завершили пошуково-рятувальні роботи у зруйнованій росіянами багатоповерхівці. Внаслідок російської атаки загинуло 44 особи, з них 5 дітей. З під завалів вдалося врятувати 39 людей та ще 79 осіб поранені.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності