• Головна
  • Політика
  • Вперше за 3 роки путін прибув до Білорусі: про що російський диктатор спілкувався з лукашенком

Вперше за 3 роки путін прибув до Білорусі: про що російський диктатор спілкувався з лукашенком

Вперше за 3 роки путін прибув до Білорусі: про що російський диктатор спілкувався з лукашенком

Очільники двох держав «обговорили економічну співпрацю», а лукашенко заявив про «необхідність діалогу Заходу і росії»

У понеділок, 19 грудня, президент рф владімір путін прилетів до Мінська, щоб зустрітись із самопроголошеним президентом Білорусі олександром лукашенком. Це перший візит путіна з 2019 року до Білорусі. Детальніше про те, що говорили агресори та до чого це може призвести, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Мета цієї зустрічі

Ще до прибуття путіна в Мінськ туди приїхали очільник російського МЗС сєргєй лавров та міністр оборони рф сєргєй шойгу.

Очікувалося, що сторони під час зустрічі обговорюватимуть питання торговельно-економічної взаємодії, співробітництва в енергетичній сфері, питань безпеки та «ситуації в регіоні». Натомість українська розвідка не виключала можливості, що мова піде про залучення армії Білорусі до війни проти України, оскільки Генштаб Збройних Сил України допускає, що керівництво Білорусі готується до участі у війні. Втім зазначається, що ймовірність наступу з території Білорусі залишається низькою.

Водночас речник кремля дмітрій пєсков називав повідомлення про те, що путін їде до Мінська схиляти Білорусь до військових дій в Україні, «дурними і безпідставними». За його словами, російський диктатор хотів обговорити з Лукашенком деякі «воєнні питання», що стосуються «цілей і завдань союзного угруповання військ», однак про залучення Білорусі для її безпосередньої участі у війні, нібито, не йдеться.

Про що говорили путін і лукашенко

Очільники двох держав «обговорили економічну співпрацю», а лукашенко заявив про «необхідність діалогу Заходу і росії». Натомість путін заявив, що економіка — це «пріоритет у відносинах між росією та Білоруссю». Також він виділив кілька головних тез:

  • «ми повинні бути задоволені тим, як вишиковуються наші відносини»;
  • «Білорусь є нашим союзником у прямому розумінні цього слова»;
  • «рф готова далі розвивати атомні проєкти в Білорусі, науку, готувати кадри»;
  • «у Росії та Білорусі є плани співпраці в космосі»;
  • «товарообіг росії та Білорусії за 10 місяців поточного року виріс на 10%, цього року, швидше за все, буде новий рекорд — млрд».

Водночас лукашенко заявив, що зміцнення білорусько-російських зв’язків «стало природною відповіддю на зміну ситуації у світі». Крім того, він зазначив, що:

  • безумовний пріоритет — вирішення чутливих економічних питань;
  • головними питаннями останнім часом були питання оборони та безпеки.

Військова активність у Білорусі

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє про ознаки того, що росія може готуватися до нового широкомасштабного наступу на Україну в найближчі місяці. Але водночас закликає не переоцінювати здатності російських військ до успішного проведення такого наступу. Водночас у понеділок, 19 грудня, у Білорусі заявили про завершення заходів із перевірки бойової готовності військ, які розпочалися 6 днів тому.

При цьому очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов каже, що загрози з боку Білорусі зараз немає. Там немає потрібної для цього наступальної зброї. Крім того, білоруси не хочуть воювати з Україною.

Нагадаємо, у Білорусі планують запровадити смертну кару для чиновників і військових за «державну зраду». Така ж відповідальність буде застосовуватись і для військовослужбовців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності