• Головна
  • Політика
  • Німеччина та Франція допомагають Угорщині отримати гроші, які заморозив ЄС: деталі

Німеччина та Франція допомагають Угорщині отримати гроші, які заморозив ЄС: деталі

Німеччина та Франція допомагають Угорщині отримати гроші, які заморозив ЄС: деталі

Підтримка найпотужніших країн ЄС ставить під сумнів загальне зобов’язання блоку покарати уряд Віктора Орбана за те, що він обмежує демократичні свободи в Угорщині

Найбільші країни ЄС простягають руку допомоги уряду Угорщини в суперечці з Брюсселем щодо порушення верховенства права. Зокрема Франція, Німеччина та Італія очолюють групу з близько 12 урядів, які закликають Європейську комісію переглянути своє рішення щодо замороження виділення 7,5 млрд євро для Угорщини. Вони стверджують, що угорці досягли більшого прогресу в антикорупційних заходах, ніж визнає Брюссель.

Про це пише Politico.

Втім підтримка найпотужніших країн ЄС ставить під сумнів загальне зобов’язання блоку покарати уряд Віктора Орбана за те, що він обмежує демократичні свободи в Угорщині.

«Слід зазначити, що влада Угорщини досягла прогресу. Було здійснено певну кількість реформ - все ще очікуються додаткові елементи», - сказав представник французького казначейства.

Чому гроші для Угорщини хочуть заморозити

Раніше Комісія запропонувала й надалі заморожувати кошти ЄС після того, як визнала недостатніми досягнення Угорщини щодо захисту бюджету ЄС від шахрайства. Проте на зустрічі послів країн-членів Європейського Союзу Франція та Німеччина не погодилися з Комісією. Вони стверджують, що уряд Орбана виконує 17 антикорупційних реформ, які він зобов’язався втілити, аби уникнути заморожування коштів.

Також зазначені країни просять Комісію провести нову оцінку з пізніше, ніж 19 грудня, щоб включити в цей документ реформи, які уряд Орбана встиг провести. Але поки що незрозуміло, чи буде Комісія переглядати свою оцінку.

«Подивимось, жодного офіційного рішення [ще не прийнято]», — заявив комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.

В які терміни вирішиться це питання

Франція, Німеччина та решта країн, які підтримують Угорщину, вважають, що якщо нова оцінка не буде проведена, у Раді може не бути кваліфікованої більшості на користь заморожування коштів. Але якщо рішення не буде прийнято до 19 грудня, процес санкцій просто завершиться без заморожування коштів. Втім такий сценарій розглядається як небажаний, враховуючи, що ЄС вперше використав цей інструмент для впливу на антидемократичні сили в країні-члені.

«Це була б повна катастрофа», - наголосив високопоставлений дипломат ЄС.

Вето Орбана

При цьому Угорщина накладає вето на два ключових рішення ЄС:

  • пакет допомоги Україні на суму 18 мільярдів євро;
  • 15-відсоткову мінімальну ставку корпоративного податку для транснаціональних компаній.

Українському уряду терміново потрібен пакет допомоги, щоб збалансувати свій бюджет, а ЄС перебуває під тиском з боку Києва та Сполучених Штатів, щоб надати кошти. Блок також був одним із головних прихильників глобальної податкової угоди, і ризикує втратити обличчя, якщо її не буде укладено.

Зазначається, що більш м’яка позиція Франції та Німеччини, ймовірно, втягне їх у конфлікт з іншою групою країн, включаючи країни Бенілюксу, Данію, Швецію та Латвію, які підтримують жорстку оцінку Комісії щодо того, що всі 7,5 млрд євро повинні бути заблокованими.

«Ми вважаємо, що Комісія добре підготовлена ​​для оцінки цього, і поки що ми будемо стежити за цим. І хоча ми погоджуємося щодо загальних принципів, ми сперечаємося лише щодо обсягу коштів, які потрібно заморозити», — сказав дипломат з групи країн, які критикують Угорщину.

Нагадаємо, Угорщина на зустрічі послів країн ЄС виступила проти запланованого нового пакету антиросійських санкцій.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності