• Головна
  • Політика
  • Експерт: росіянам доведеться заплатити за збитки не лише Україні, але і Європі

Експерт: росіянам доведеться заплатити за збитки не лише Україні, але і Європі

Експерт: росіянам доведеться заплатити за збитки не лише Україні, але і Європі

Росія і перед нападом на Україну використовувала енергоносії як зброю

Росії, зокрема російському «Газпрому», доведеться платити ще багато штрафних санкцій за непоставлений газ, і невідомо, чи вони це усвідомлюють.

Про це сказав посол з особливих доручень з енергетичної безпеки Чеської Республіки Вацлав Бартушка на обговоренні, яке влаштував вашингтонський дослідницький центр «Атлантична рада», пише «Голос Америки».

«Багато росіян вірять, що піде путін, закінчиться війна, і все повернеться до стану на 23 лютого 2022 року, але це не так. Їм доведеться платити за збитки не лише Україні, але і Європі, і невідомо, чи вони це усвідомлюють», — каже експерт.

Росія і перед нападом на Україну використовувала енергоносії як зброю, але це не було помітно в масштабах цілого європейського континенту.

«З початком масованого вторгнення енергетична криза виросла до глобальних масштабів. Світ відреагував швидкими змінами — переорієнтував закупівлі нафти і газу, збудував нові терпінали для скрапленого газу. Але кризи можна було уникнути, якби до голосу країн-сусідів росії прислухалися раніше», — каже Бартушка.

Нагадаємо, у понеділок, 5 грудня, набули чинності нафтові санкції Євросоюзу проти росії. Гранична ціна на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з росії або експортуються з неї, встановлена на рівні 60 доларів США за барель.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності