• Головна
  • Політика
  • Турецький слід: як довірена особа Ердогана допомагає Ірану фінансувати терористів

Турецький слід: як довірена особа Ердогана допомагає Ірану фінансувати терористів

Туреччина, помічник Ердогана

За допомогою компанії ASB іранський режим обійшов санкції США, щоб скерувати близько 1 мільярда доларів прихильникам тероризму з 2020 року

22 березня 2021 року в готелі Summerland у Бейруті пройшла секретна зустріч між делегацією високопоставлених іранських військових та урядових чиновників і бізнес-групи з Туреччини на чолі з довіреною особою президента Реджепа Таїпа Ердогана. За словами західних дипломатів, обидві сторони прагнули поглибити своє партнерство щодо контрабанди іранської нафти покупцям у Китаї та росії. Натомість ці кошти мали скерувати терористичним ставленикам Тегерана.

Про це пише Politico.

Трохи більше ніж через рік після зустрічі всі ключові учасники потрапили до санкційних списків США, за одним важливим винятком: там не було турецького бізнесмена Сіткі Аяна, друга Ердогана. Зазначається, що вони разом вчились у школі, а Аян тепер займається важливими дорученнями президента Туреччини.

Попри підпис Аяна під контрактами з іранськими офіційними особами, пов’язаними з терористичною діяльністю Ірану, та інші докази зв’язків турка з ними, уряд США не наклав на нього санкцій. Тим не менш, враховуючи його глибоку взаємодію з іранцями, Вашингтон може незабаром зрозуміти, що в нього немає іншого виходу, навіть якщо це розлютить Ердогана, який є важливим союзником Америки.

Загалом спостерігається складна динаміка відносин між Іраном і Туреччиною та унікальна й впливова роль, яку Ердоган відіграє в регіоні. Зокрема, він є посередником між Заходом, росією та Близьким Сходом, створюючи залежності, які часто залишають Сполученим Штатам та іншим союзникам мало вибору, окрім як дозволити йому робити все, що Ердоган забажає. Особливо у той час, коли йде війна в Україні та нестабільність на Близькому Сході і відносини Туреччини з Іраном також є нагадуванням про те, що турецький лідер не соромиться використовувати свої важелі впливу.

На зустрічі у Бейруті помітили іранських чиновників, у тому числі Ростама Гасемі, колишнього міністра нафти та старшого командира Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Ірану, і Бехнама Шахріярі, стрілка Збройних Сил Кудс, філії гвардійців, яка тренує і фінансує терористичних посередників Ірану на Близькому Сході. Але ключовою фігурою був Аян. Іранці прагнули поглибити свою співпрацю з головою стамбульської ASB Group, всесвітнього енергетичного конгломерату, який купує, продає та транспортує нафту, газ, електроенергію тощо.

За допомогою ASB іранський режим обійшов санкції США, щоб скерувати близько 1 мільярда доларів прихильникам тероризму з 2020 року, згідно з даними західних дипломатів і документами, що детально описують угоди компанії. За словами дипломатів, основним бенефіціаром від продажу нафти є Сили Кудс, які використовують гроші для оплати найманців і фінансування таких груп, як ліванська Хезболла, яка була визнана терористичною організацією як у США, так і в ЄС.

Зв’язок Аяна та Ердогана

Проте зв’язок Аяна із силами Кудс стає ще більш дивним через його близькі стосунки з Ердоганом. Вони обидва відвідували стамбульську релігійну середню школу «Імам Хатіп». Зазначається, що саме Аян допоміг своєму старому другові приховати своє право власності на «Агдаш», нафтовий танкер вартістю 25 мільйонів доларів, який Ердоган і його сім’я отримали в подарунок від багатого благодійника в 2008 році, згідно з конфіденційними мальтійськими фінансовими документами, оприлюдненими Investigative Collaborations у 2017 році.

У 2014 році ім’я Аяна потрапило в заголовки газет по всій Туреччині після оприлюднення таємно записаних розмов, нібито між турецьким президентом і його сином Білалом Ердоганом. Так, старший Ердоган сказав, що вони повинні вимагати більше грошей від компанії Сіткі, ніж 10 мільйонів доларів, які їм пропонували. Турецький лідер згодом заявив, що це «аморальний монтаж», натякаючи, що запис був фейком. Але він викликав хвилю протестів, перевірку його зв’язків з Аяном і навіть заклики до відставки Ердогана.

Водночас Аян все ще сподівається, що контракт на 1 мільярд євро, який він підписав з Іраном у 2010 році щодо будівництва 660-кілометрового трубопроводу для транспортування іранського газу через Туреччину до Європи, буде реалізовано. І хоча незрозуміло, чи знав Ердоган про ступінь взаємодії свого друга Аяна з іранцями, західні дипломати кажуть, що важко повірити, що він міг не знати, враховуючи характер його ділових відносин і участь високопоставлених іранців. Тому вони не вірять, що Аян продовжував би свій поточний бізнес з Іраном без відома та мовчазної згоди Ердогана.

Відносини Ірану та Туреччини

На перший погляд, регіональне суперництво та релігійна ворожнеча між Туреччиною та Іраном зробили б їх малоймовірними друзями, особливо враховуючи альянс Туреччини зі США як члена НАТО. Вони також перебувають по різні сторони низки збройних конфліктів у регіоні від Лівії до Південного Кавказу. Проте як сусіди з глибокими історичними та етнічними зв’язками, дві країни також мають багато спільних інтересів — від боротьби з курдським сепаратизмом до контролю над Саудівською Аравією.

Крім того, Туреччина та Іран економічно переплетені. Зокрема, Туреччина є одним із найбільших торговельних партнерів Ірану. Водночас турки покладаються на імпорт енергоносіїв з Ірану. Туреччина також є головним туристичним напрямком для іранців, багато з яких також володіють нерухомістю в країні.

Підкреслюючи важливість цих зв’язків, Ердоган відвідав Тегеран у липні, щоб зустрітися з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі. Дві країни планують збільшити двосторонню торгівлю в чотири рази до 30 мільярдів доларів, заявив Ердоган, додавши, що ціль може бути досягнута «рішучим кроком двох країн» (турецький лідер також підкреслив необхідність боротьби з «терористичними організаціями», але згадав лише про курдських сепаратистів і рух Ґюлена).

Плинливі відносини між Іраном і Туреччиною узгоджуються з ширшою динамікою в регіоні, який більше нагадує середньовічну Європу зі змінними альянсами, каже Бехнам Бен Талеблу, аналітик вашингтонського аналітичного центру Foundation for Defense of Democracies. Оскільки Вашингтон приділяє менше уваги Близькому Сходу, а такі великі країни, як Саудівська Аравія все більше заявляють про себе, опортунізм все більше стає нормою.

«Нерозумно вважати відносини між Туреччиною та Іраном постійними. Це історія змін. Іноді вони мають спільні інтереси, а іноді вони по різні боки», — сказав Талеблу, аналітик вашингтонського аналітичного центру Foundation for Defense of Democracies.

Зазначається, що Туреччина допомогла своєму сусідові обійти санкційний тиск, з яким Іран стикався в минулому, ефективно діючи як «клапан, який допомагає Ісламській Республіці дихати».

Як виникла ідея з іранською нафтою

Хоча взаємодія Аяна з Іраном триває більше десяти років, його нещодавня співпраця з КВІР і Кудсом була спровокована рішенням тодішнього президента США Дональда Трампа в 2018 році вивести Сполучені Штати з ядерної угоди з Тегераном, що дало режиму послаблення від більшості міжнародних санкцій. Але такий крок Вашингтона означав, що Іран знову зіткнувся з основним тягарем санкцій США, а його економіка, яка вже занепала, опинилася під ще більшим тиском. Режим зіткнувся з особливими труднощами в доступі до іноземної валюти, необхідної для фінансування закордонних операцій.

На перший погляд рішення виглядало простим: виділити США нафту. Нафту можна продати за готівку, і в Ірані її вдосталь. Складність полягала в створенні системи, яка могла б обійти санкційний режим Трампа.

Щоб вирішити цю проблему, Гасемі, колишній міністр нафти в Ірані, створив компанію під назвою Pour Ja’afari, завданням якої було продавати нафту для Quds Force і IRGC у Китай, який теоретично був радий купувати іранську нафту зі знижкою.

Однак доставити її туди буде проблематично. Так, американські санкції ускладнюють Ірану пошук будь-кого для доставки нафти. Також причиною є небажання іноземних банків наближатися до іранських транзакцій, а тим більше до тих, що стосуються незаконної нафти. Це означало, що угоди повинні були піти в глибоке підпілля.

Зокрема, потрібно було замаскувати походження нафти, підробити її документи та створити механізм для отримання прибутку від продажів передбачуваному одержувачу. Ось тут і з’явився ASB, адже конгломерат Аяна запропонував ідеальне прикриття.

Як пов’язані з іранською нафтою Китай та рф

Незрозуміло, чому Аян погодився співпрацювати з Гасемі та Кудсом, але згідно з «конфіденційною запискою про взаєморозуміння», підписаною Аяном і Гасемі 19 листопада 2020 року, він так і зробив.

«Сторони погодилися співпрацювати з метою організації судноплавної операції для транспортування сирої нафти RG з портів Північного Дубая до Китаю», — йдеться в документі.

Відповідно до угоди дочірнім компаніям ASB Baslam Nakliyat і Baslam Petrol, які транспортують нафту по всьому світу, було доручено взяти в лізинг танкери для відправки нафти в Китай.

«Baslam Petrol та/або Baslam Nakliyat докладуть зусиль для організації двох відповідних танкерів VLCC для транспортування різних типів сирої нафти з будь-якого порту Північного Дубая до призначеного(их) порту(ів) розвантаження в Китаї», — йдеться в угоді під заголовком «Варіант 1» (VLCC означає дуже великі нафтові судна, тобто танкери, які можуть перевозити понад 2 мільйони барелів нафти).

Гасемі також мав право застосувати «Варіант 2», який вимагав від ASB найняти два танкери для доставки нафти до Малайзії, звідки її перекачували на різні танкери, ймовірно, щоб краще замаскувати походження нафти, перед остаточною доставкою до Китаю.

Згідно з документами, китайським покупцем нафти була контрольована армією країни компанія під назвою Haokun Energy. Наприкінці 2020 року ASB і Haokun підписали угоду про постачання іранської нафти на суму близько млрд на рік. З них близько 500 мільйонів доларів було виділено для сил Кудс.

Щоб приховати справжню мету цих угод, ASB допомогла провести їх через складну мережу міжнародних підставних компаній і банків з Індії в росію та ОАЕ. Інколи використовувався власний банк у Стамбулі Vakıf Katılım Bankası, який переказував щонайменше 80 мільйонів доларів на рахунки, контрольовані Шахріярі, командувачем силами Кудс.

Багато переказів були деноміновані в доларах або євро, тобто вони були здійснені європейськими банками, такими як Франкфуртський Commerzbank або J.P. Morgan у США. Проте Немає жодних доказів того, що західні банки знали про причетність Ірану до угод, що було б порушенням санкцій США.

На додаток до свого бізнесу з Китаєм, Тегеран створив другу опору для своєї незаконної торгівлі нафтою з російськими партнерами, які діють як брокери для іранської сирої нафти. ASB Аяна тут також служила законним обличчям операції, використовуючи свої дочірні компанії та банки, щоб допомогти розвантажити іранську нафту та відфільтрувати прибутки до сил Кудс і КВІР через мережу підставних компаній.

Хоча загалом подібний до китайської мережі російський канал, очолюваний окремим офісом у Тегерані під назвою Resistance Economy, також покладався на бартер для оплати. Адже такі основні продукти, як пшениця, цукор і соняшникова олія, звільнені від санкцій США. Це дозволило російським покупцям легше маскувати свої платежі за нафту, які зазвичай становлять половину загального рахунку, під гуманітарну допомогу чи інші товари, які не порушують санкції.

Ця домовленість означає, що іранські підрозділи, такі як Quds Force, отримують необхідну їм іноземну валюту, а також надають режиму кращий доступ до продуктів харчування та інших дефіцитних товарів. Зрештою готівка опинилася на рахунках у Туреччині чи ОАЕ, звідки їх могли вилучити бойовики групи Кудс і розповсюдити таким організаціям, як Хезболла або єменська Ансаралла.

Але 25 травня 2022 року Міністерство фінансів США наклало санкції на кількох осіб, причетних до того, що воно назвало «міжнародною мережею контрабанди нафти та відмивання грошей», включаючи Монцаві (Гасемі вже був у списку санкцій). Також було зазначено низку компаній у схемі, включаючи китайську Haokun і ConceptoScreen з Лівану, а також кілька людей і компаній, які працюють через росію.

«Ми без вагань будемо націлюватися на тих, хто забезпечує важливу фінансову підтримку та доступ до міжнародної фінансової системи для сил Кудс або Хезболла. Сполучені Штати продовжуватимуть суворо застосовувати санкції проти незаконної торгівлі нафтою в Ірані. Кожен, хто купує нафту в Ірану, стикається з перспективою санкцій США», — сказав Браян Нельсон, заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки США.

Турецьке кредитне плече

Реальність така, що США потребують підтримки Туреччини на багатьох фронтах, особливо в Чорному морі на тлі війни в Україні. Туреччина також блокує заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО, вимагаючи від обох країн поступок, зокрема скасування фінського ембарго на поставки зброї Анкарі. Більше того, Ердоган продемонстрував свою готовність завдати удару у відповідь, наприклад, відправивши біженців через кордон до Греції.

Тим часом, незважаючи на репресії США щодо його ділових партнерів, Аян не демонструє жодних ознак зміни свого курсу. Наприкінці серпня він уклав угоду від імені NIOC, іранської нафтової компанії, про продаж до чотирьох мільйонів барелів сирої нафти на місяць китайській Qingdao Deming Petrochemical Co. Ltd. Контракт, укладений посередниками, зареєстрованими на Маршаллових островах, має штамп «Суворо конфіденційно». Незважаючи на те, що походження нафти невідоме (Omani Light, або Abu-Dhabi Light, або Fujairah Light), продавець видає її справжнє походження: «компанія, призначена NIOC».

Водночас Resistance Economy, контрабандна компанія сил Кудс, зосереджена на російських брокерах і активна як ніколи. Підставні компанії, які він використовує для нафтових угод, поки що уникли санкцій США.

Після того, як у квітні на запит США грецька влада затримала один із російських танкерів, на які Resistance Economy покладається для торгівлі нафтою, сили Кудс у відповідь надіслали командос, щоб викрасти два грецькі танкери в Перській затоці в травні, а потім відправити їх до Ірану. У листопаді Греція погодилася випустити російський танкер під іранським прапором, відомий як Lana, разом з іранською сирою нафтою на борту, щоб звільнити власні кораблі. Минулої п’ятниці, 2 грудня, Lana припливла до сирійського порту Баніас і вивантажила понад 700 000 барелів іранської сирої нафти.

Цей епізод може пояснити, чому Аян продовжив свою справу з Quds Force на тлі зростаючого тиску з боку США та інших ускладнень.

«Це прибутково і майже без ризику», — зазначив один із дипломатів.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт планує «нормалізувати ситуацію» на Близькому Сході. Для цього Угорщина налагодить економічне співробітництво з підсанкційним Іраном.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності