• Головна
  • Політика
  • Ліз Трасс подала у відставку: хто може очолити уряд Великої Британії

Ліз Трасс подала у відставку: хто може очолити уряд Великої Британії

Ліз Трасс подала у відставку: хто може очолити уряд Великої Британії

Прем’єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс подала у відставку після 45 днів на посаді.

Вона повідомила, що залишатиметься прем’єркою, доки не буде обраний наступник. Втім вибори нового керівництва відбудуться вже наступного тижня. Тож LVIV.MEDIA пропонує ознайомитись, хто претендує на посаду прем’єр-міністра Сполученого Королівства та буде працювати на Даунінг-стріт.

Ріші Сунак

Колишній очільник міністерства фінансів Великої Британії посів друге місце у перегонах з Трасс за посаду прем’єр-міністра, а тепер є одним з головних фаворитів на це місце. Він казав своїй суперниці, що її плани скорочення податків призведуть до вільного падіння економіки, звинувативши її в «казковій економіці». Як передає Sky News, раніше Сунак переміг у кожному раунді голосування серед членів парламенту в гонці за лідерство Торі, але є питання щодо того, чи зможе він возз’єднати партію, оскільки він зіграв ключову роль у відході Бориса Джонсона з поста прем’єр-міністра.

Борис Джонсон

Щодо Джонсона, то колишній прем'єр-міністр Британії та вірний друг України планує боротися за посаду очільника уряду, принаймні про це повідомляють ЗМІ.

Деякі члени парламенту від Торі відкрито пропонують, щоб партія попросила Джонсона повернутися на Даунінг-стріт. Колишня міністерка культури та союзниця експрем’єр-міністра Надін Дорріс є однією з тих, хто відкрито закликає до повернення Джонсона. Сам Борис Джонсон поки що офіційно не говорив про свої наміри. Але слід зазначити, що це були би чудові новини для України. Зокрема тому, що президент Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що саме з Джонсоном у нього були найкращі та найтепліші стосунки серед усіх світових лідерів.

Пенні Мордаунт

Лідерка Палати громад посіла третє місце в гонці за лідерство Торі цього літа, перш ніж підтримати Ліз Трасс. У партії її вважають сильною прихильницею Brexit, що володіє харизмою і хорошими лідерськими якостями. Крім того, Пенні Мордаунт стала першою жінкою у Великій Британії, яка очолювала оборонне міністерство. Має звання молодшого лейтенанта ВМФ Великої Британії. Також Мордаунт взяла участь в організації благодійної допомоги Україні. З перших днів війни вона закликала надати «необмежену допомогу» українцям у боротьбі з «жахливим» російським вторгненням.

Бен Воллес

Міністр оборони Сполученого Королівства викликає велику довіру та повагу за роль, яку він відіграв у підтримці Британією України. Він залишався нейтральним у боротьбі за лідерство Торі, перш ніж зрештою підтримати Трасс. Але є сумніви щодо того, чи захоче він стати очолити уряд, оскільки цього літа він вже відмовлявся від перегонів, незважаючи на те, що навіть вважався лідером. Водночас Воллес дорікнув своїм колегам-консерваторам у грі в «політичні салонні ігри», сказавши, що «громадськість хоче стабільності та безпеки, і якщо уряд не зможе цього досягти, вони відправлять нас в опозицію».

Суелла Браверман

Колишня міністерка внутрішніх справ Великої Британії Суелла Браверман, яка вчора, 19 жовтня, подала у відставку зі своє посади, була першою, хто оголосив, що балотується на посаду наступного лідера Консервативної партії минулого літа. Вона хотіла  очолити Торі ще до того, як Борис Джонсон офіційно пішов у відставку. Тепер же Браверман розкритикувала «бурхливе» прем’єрство Трасс і звинуватила уряд у «порушенні ключових зобов’язань», зокрема щодо імміграційної політики. Окрім цього, Браверман підкреслила, що «вдавати, що ми не робили помилок, удавати, ніби ніхто не бачить, що ми їх робили, і сподіватися, що все у чарівний спосіб виправиться, – це несерйозна політика».

Кемі Баденок

Ще однією претенденткою на посаду прем’єр-міністра Сполученого Королівства є Кемі Баденок. Вона брала участь у перегонах лідерів консерваторів влітку, посівши четверте місце після Сунака, Мордаунт і Трасс. Колишня міністерка з питань рівності була мало відома за межами партії на початку передвиборної гонки, але була одним з фаворитів серед членів правої партії. Її попередня кампанія була зосереджена на культурних питаннях, які, за її словами, розділили партію в останні роки.

Хто наразі лідирує в опитуванні

За даними опитування членів Консервативної партії за 17-18 жовтня, що опубліковані на авторитетному сервісі YouGov, лідером виборчих перегонів є саме Борис Джонсон. Більшість членів Консервативної партії хочуть, щоб уряд очолив колишній прем’єр-міністр. Кожен третій консерватор (32%) каже, що саме він є підходящим кандидатом. За ним йдуть колишній міністр фінансів Ріші Сунак (23%) та чинний міністр оборони Бен Воллес (10%).

До слова, Джеремі Хант вже заявив, що не виставлятиме свою кандидатуру на посаду очільника уряду Великої Британії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності