• Головна
  • Політика
  • Заборона видачі росіянам туристичних віз: які країни підтримують, а які проти

Заборона видачі росіянам туристичних віз: які країни підтримують, а які проти

Заборона видачі росіянам туристичних віз: які країни підтримують, а які проти

Президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни не повинні перечікувати війну їхньої держави проти України у європейських країнах

Одним із головних питань, яке активно розглядають останнім часом у Європейському Союзі та яке викликає суперечки серед країн-членів ЄС, — заборона видачі росіянам туристичних віз. Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що його країна підтримує заборону видачі віз для російських туристів. Водночас Німеччина та Франція виступають проти цього.

Про це пише "Громадське" з посиланням на іноземні ЗМІ.

Раніше за повну заборону видачі туристичних віз росіянам виступили лідери країн Балтії, Фінляндії, Польщі та Чехії. Нідерландський міністр підтримав їх, сказавши, що більшість громадян рф, які приїжджають як туристи, це "переважно багаті росіяни, що пов'язані з режимом". Водночас Німеччина та Франція попереджають, що така заборона може бути контрпродуктивною, адже нібито "посилить автократичну владу путіна над своїм населенням, а не підірве її".

"Обмежуючи контакти з представниками режиму та владою рф... нам потрібно стратегічно боротися за "серця та уми" російського населення — принаймні тих сегментів, які ще не повністю відчужені від Заходу", — йдеться у спільній заяві Німеччини та Франції.

У свою чергу міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок хоче вирішити суперечку щодо можливої заборони видачі віз для громадян росії компромісом. Вона пропонує призупинити дію спрощеного візового режиму та видачі багаторічних віз.

Натомість президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни не повинні перечікувати війну їхньої держави проти України у європейських країнах. Саме тому громадянам рф потрібно заборонити видавати туристичні візи. Про це він сказав під час виступу на Стратегічному форумі у словенському Бледі.

"Європа — не тиха гавань, де можна просто пересидіти той час, коли хтось інший бореться проти російського терору. Але, на жаль, багато громадян Росії саме так сприймають Європу, саме для цього їм потрібні європейські візи", — сказав Зеленський.

Президент наголосив, що жодна з країн Європи не застрахована від приїзду російських воєнних злочинців, на чиїх руках кров українців. Адже вони можуть одного дня отримати певний наказ від керівництва і стати зовсім не туристами. Водночас Зеленський визнав, що потрібно давати прихисток біженцям з росії, які не хочуть бути громадянами росії з таким керівництвом, яких політично переслідують і які їдуть зі своєї країни, аби підтримувати мир у світі.

Нагадаємо, Фінляндія з вересня скорочує кількість віз, що видаються росіянам. Кількість шенгенських віз громадянам рф скоротиться до однієї десятої від діючого рівня.

Додамо, прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала європейців не видавати росіянам туристичних віз на поїздки до країн-членів ЄС.

Також посольство Латвії в росії на невизначений термін зупинило прийом візових заявок від громадян рф.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності