• Головна
  • Політика
  • Переговори щодо вступу України в ЄС можуть розпочатися у 2023 році — Стефанішина

Переговори щодо вступу України в ЄС можуть розпочатися у 2023 році — Стефанішина

Переговори щодо вступу України в ЄС можуть розпочатися у 2023 році — Стефанішина

Війна в країні не перешкоджатиме переговорам

Переговори про вступ України до Європейського Союзу можуть розпочатися вже у 2023 році. Протягом трьох років Україна могла б стати вже повноправним членом ЄС. Втім поки невідомо, чи зможе Євросоюз за цей термін пройти всі процедури.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

"Абсолютно реалістичний 2023 рік. У ЄС вже зараз прекрасне розуміння України. Ми підготували майже 6 тисяч відповідей на запитальник Єврокомісії. До цього ми спільно з ЄС виконували угоду про асоціацію. Ще залишилися певні процедури — юридичний скринінг, оцінка ринків, законодавство. Але це не займе багато років. Тому абсолютно реалістично перейти до переговорів у 2023 році", — розповіла віцепрем’єрка.

Також вона наголосила, що війна в країні не перешкоджатиме переговорам.

"В Україні під час війни влада залишилася повністю самостійною, у нас повністю дієздатний уряд, регіональна влада, парламент, всі ланки державного сектору, в тому числі судова система. Тому ніяких перешкод у веденні переговорів немає. Ми також знайшли формулу, згідно з якою ми можемо виконувати свої зобов'язання перед ЄС в період військових дій", — сказала Стефанішина.

Нагадаємо, Україна майже на 70% виконала свої зобов’язання за Угодою про асоціацію з ЄС і усвідомлює необхідність виконання всіх юридичних процедур для членства в Євросоюзі. Водночас українська влада хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на цьому шляху.

Додамо, статус тимчасового захисту для українців у ЄС буде діяти щонайменше до весни 2024 року. Цей статус отримали понад 5 мільйонів українців.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності