• Головна
  • Політика
  • Індексація пенсій та надбавки для депутатів: що проголосували у Раді

Індексація пенсій та надбавки для депутатів: що проголосували у Раді

Індексація пенсій та надбавки для депутатів: що проголосували у Раді

Що прийняли сьогодні у Верховній Раді

В Україні каратимуть за антисемітизм

Верховна рада запровадила кримінальну відповідальність за прояви антисемітизму. За відповідне рішення проголосували 295 депутатів.

Йдеться про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

За вчинене правопорушення каратимуть штрафом від 3 400 грн до 8 500 грн або обмеженням волі на строк до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років чи без такого.

Якщо правопорушення здійснили у поєднанні з насильством, обманом чи погрозами, або дії вчинила службова особа, то каратимуть штрафом від 8 500 грн до 17 000 грн. В окремих випадках зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до 3 років.

Парламент підтримав щорічне індексування пенсії

Парламент прийняв в цілому законопроєкт щодо запровадження щорічної індексації пенсій. За це проголосувало 253 нардепи.

Відбуватиметься індексація кожного року 1 березня. Стосуватиметься це пенсій військовослужбовців, держслужбовців та інших категорій пенсіонерів. Законопроєкт передбачає призначення дострокової пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, з якими розірвали трудовий договір через зміни в організації та за інших умов.

Також документом призначається довгострокова пенсія матерям або батькам дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Окрім того, уряд збільшив віковий поріг визначення дитини особою з інвалідністю дитинства з 16 до 18 років. Серед іншого, документом встановлюється, що непрацездатними членами сім’ї також вважаються ті, хто досягнув віку 65 років.

Також законопроєктом парламент усунув різницю в розмірах надбавок, адже в залежності від часу виходу на пенсії надбавка може різнитись у декілька разів.

Депутатам повернуть надбавки до зарплати

Уряд ухвалив законопроєкт про повернення надбавок до зарплат депутатів. За документ проголосувало 332 народних депутатів. Відповідно до документа народні депутати отримуватимуть окрім окладу ще надбавки й доплати у визначених законодавством розмірах.

Зокрема на початку 2020 року Кабмін прийняв постанову відповідно якого, депутатів прирівняли до міністрів. Власне, через це депутати залишились без надбавок до заробітної плати.

В Україні з’явиться оператор систем накопичення енергії

Депутати проголосували за зміни до деяких законів України щодо накопичувальної енергії в Україні. Так, в українське законодавство вносяться нові визначення статусу систем накопичувальної енергії.

Зокрема на ринку електроенергії з’явиться оператор системи накопичувальної енергії. Він здійснюватиме діяльність з накопичення енергії для її продажу чи надання послуг з балансування.

Повідомляється, що документ дозволить підвищити стабільність електропостачання для споживачів.

Уряд проголосував за прозорість в місцевому самоврядуванні

Народні депутати підтримали в першому читанні законопроєкт щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування. За відповідний документ проголосувало 303 нардепи.

Документом пропонується зробити обов’язковим публікації додатків до рішень та проєктів рішень місцевих рад та порядків денних комісій.

Якщо законопроєкт підтримають у другому читані, то місцеві ради будуть зобов’язані транслювати онлайн-трансляції та створити відкритий реєстр об’єктів права комунальної власності територіальних громад.

Також депутати пропонують запровадити проведення кожні п’ять років суцільної інвентаризації всіх об’єктів комунальної власності територіальної громади.

В Україні пропонують удосконалити нотаріальну діяльність

Депутати ухвалили за основу законопроєкт, щодо удосконалення нотаріальної діяльності. Відповідним законопроєктом пропонується відмовитися від системи поділу на державних та приватних нотаріусів.

Також документом пропонується впровадити електронну систему нотаріату, що дозволить автоматизувати частину процесів. Тож нотаріуси матимуть електронний підпис, який дозволить вести звітність. Окрім того, у реєстрі нотаріуси зможуть реєструвати всі свої дії.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності