• Головна
  • Новини
  • Очільника Києво-Печерської лаври затримали на кордоні, запідозривши в контрабанді, — ЗМІ

Очільника Києво-Печерської лаври затримали на кордоні, запідозривши в контрабанді, — ЗМІ

Очільника Києво-Печерської лаври затримали на кордоні, запідозривши в контрабанді, — ЗМІ

Митрополит намагався вивезти ікони

На кордоні затримали настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Петра Лебедя, відомого як митрополит Павло (Паша Мерседес).

Про це пише "Громадське" з посиланням на "Інформаційний потік".

Владику Павла спіймали при спробі контрабандного вивезення церковних цінностей. Документи на супровід церковного майна він виписав собі сам.

"Скільки було вивезено протягом його поїздок раніше, наразі невідомо", — йдеться у повідомленні.

Цією справою вже займаються правоохоронні органи.

Офіційного повідомлення про затримання митрополита від правоохоронців не було. За даними джерела "УП" у правоохоронних органах, Лебідь перетнув державний кордон України з Молдовою наприкінці вересня, а служби контролю до його багажу зауважень не мали.

61-річний митрополит заявив, що перетинав кордон у Чернівецькій області в супроводі інших священнослужителів, оскільки йому необхідно було "пройти діагностику". Він розповів, що спершу правоохоронці пропустили всіх, а потім попросили паспорт назад.

"Нас завели до якогось гаража. Кожен відкрив свою валізу, я це зробив із радістю, тому що я ввожу до України, до Лаври, але нічого ніколи не вивозив з України [...] Довго нас мурижили, поки все перевірили", — сказав митрополит.

Він запевнив, що ікони, які виявили правоохоронці, не мають ніякої історичної цінності та були куплені в крамничці з іконами.

"Попросили в СБУ, чи хто там, сфотографувати ці ікони. Пізніше я їх благословив, подарував їм по шоколадці, по календарю, зробили спільне фото для молитви, і нас пропустили [...] Ще раз кажу, у нас нічого не було", — розповів митрополит.

Він заявив, що цією інформацією до нього знову хочуть привернути увагу. Митрополит також поскаржився, що отримував повідомлення від людей, які раділи, що його скоро "притягнуть до відповідальності".

"Мене до відповідальності нема за що притягувати. Я вас запевняю, я ніколи з України нічого не вивозив і не вивезу", — сказав він.

Додамо, що намісник Києво-Печерської лаври, колишній депутат Київської міської ради від "Партії регіонів" митрополит Павло отримав у ЗМІ прізвисько "Паша Мерседес", зокрема через те, що журналісти не раз фіксували, як він сідає в різні моделі автівок марки "Mercedes". Митрополит також відомий низкою конфліктів із журналістами. Так, наприклад, лише торік під час пожежі в Києво-Печерській лаврі він заважав фільмуванню події журналістами телеканалу "Магнолія-ТБ". Тоді правоохоронці порушили справу про перешкоджання журналістській діяльності.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності