• Головна
  • Новини
  • Фінляндія від сьогодні закриває кордон для росіян: проте, не для всіх

Фінляндія від сьогодні закриває кордон для росіян: проте, не для всіх

Фінляндія від сьогодні закриває кордон для росіян: проте, не для всіх

Нове положення може анулювати візи, видані раніше Фінляндією

Уряд Фінляндії вчора, 29 вересня, ухвалив рішення значно обмежити пасажирські перевезення на російсько-фінському кордоні. Рішення набуває чинності сьогодні, 30 вересня.

Про це повідомляє видання Yle.

Російські туристи більше не зможуть подорожувати до Фінляндії чи через Фінляндію в інші країни.

"Обмеження набудуть чинності завтра, у п’ятницю, і діятимуть до подальшого розпорядження. Принципове рішення спрямоване на те, щоб повністю запобігти російському туризму до Фінляндії та повʼязаному з ним транзиту через Фінляндію", — заявив міністр закордонних справ Пекка Гаавісто вчора, 29 вересня, на пресконференції.

Уряд аргументує своє рішення тим, що туристичні подорожі росіян через фінський кордон ставлять під загрозу міжнародні відносини.

"Прикордонний орган бере до уваги цю загрозу, і на основі цього особі може бути відмовлено у вʼїзді або може бути прийнято негативне рішення щодо візової заяви", — зазначив голова фінського МЗС.

Однак існує список з приблизно десяти пунктів, на підставі яких росіяни зможуть потрапити до Фінляндії з туристичною візою — можна буде відвідати сімʼю або родичів, приїхати на вступний іспит до фінського навчального закладу або на робочу співбесіду.

Міністр внутрішніх справ Фінляндії Кріста Мікконен заявила, що в кожному конкретному випадку рішення буде індивідуальним. Під час розгляду будуть враховувати вразливе становище, у якому може перебувати росіянин, і керуватимуться обовʼязковими міжнародними правовими нормами.

На думку фінських урядовців, проблема полягає у тому, що сотні тисяч раніше виданих віз досі є дійсними.

Нове положення може анулювати візи, видані раніше Фінляндією, але не може анулювати документи, видані іншими країнами Шенгенської угоди. Натомість фінські прикордонники можуть не впустити людину до Фінляндії, якщо у неї є віза, видана іншою країною.

Нагадаємо, Фінляндія з вересня почала скорочувати кількість віз, що видаються росіянам. Кількість шенгенських віз громадянам рф зменшиться до однієї десятої від діючого рівня. А також країна побудує паркан уздовж кордону з росією. Бар’єри встановлять на всій 1300-кілометровій протяжності кордону з країною-агресором.

Також міграційна служба Фінляндії заявила про відкриття нових центрів прийому для людей, які тікають від війни в Україні. Зараз більшість біженців проживають у приватних помешканнях.

А на початку вересня стало відомо, що Фінляндія надасть Україні нову партію оборонної допомоги. Про це повідомив міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності