• Головна
  • Новини
  • “Мій син перехворів на кір”, — історія мами, яка не встигла щепити дитину

“Мій син перехворів на кір”, — історія мами, яка не встигла щепити дитину

“Мій син перехворів на кір”, — історія мами, яка не встигла щепити дитину

У 2017–2019 роках в Україні був спалах кору. За цей період захворіло понад 115 000 людей, а 41 людина померла. Зараз в Україні від кору щеплено лише орієнтовно 45% дітей, а це означає, що спалахи хвороби можуть повторюватися. Саме тому лікарі закликають батьків щеплювати дітей, щоб вберегти їх від небезпечної хвороби.

Про те, як на кір захворів маленький хлопчик Лео та які ризики несе ця хвороба, — розповідаємо далі.

Історія хвороби Лео: не встиг отримати вакцину і захворів

Неллі Янчук — мама чотирирічного Лео. Коли йому було 4,5 місяці, він перехворів на кір. Тоді в Україні якраз тривав спалах цієї хвороби.

Від початку вагітності Неллі почала шукати інформацію про вакцинацію та прийняла рішення щеплювати малюка згідно з міжнародними протоколами. Починаючи з перших щеплень у пологовому, маленький Лео і надалі отримував всі необхідні вакцини відповідно до віку, однак захистити від кору хлопчика не встигли.

“Я дуже боялася цих всіх хвороб і розуміла, що краще запобігти ризикам, але прийшла біда, звідки не очікували. Ми поїхали на літо до бабусі в Одеську область. З нами вирушив старший син мого чоловіка від попереднього шлюбу. І коли ми приїхали, обидва хлопці захворіли на кір”, — пригадує Неллі Янчук.

Оскільки згідно з українським календарем щеплень дітей від кору вперше вакцинують у 12 місяців, маленький Лео тоді ще не встиг отримати свою дозу вакцини. А от старший син, якому тоді було 17 років, як виявилося, взагалі не був щеплений.

“Чоловік та його перша дружина не щеплювали дитину. У хлопця виявили епілепсію, тому прийняли рішення, що вакцинувати не будуть. Відповідно дитина, яка мала бути вакцинована, щоб не мати додаткових ризиків, необхідного захисту не отримала”, — додає Неллі Янчук.

У результаті, через відсутність необхідних щеплень у старшого хлопця, захворів і малюк.

“Літо, спека, він ще такий маленький. Лео постійно плакав. У нього була висока температура, він був увесь покритий червоними плямами, які свербіли. Це було жахливо. Перші дні я не могла взагалі спати”, — ділиться Неллі Янчук.

Жінка додає, що хоч хвороба Лео минула без наслідків, а хлопчик розвивається відповідно до віку, вона все ще має страх, що вони можуть проявитися з часом.

Неллі Янчук також наголошує, що вакцинальну історію сина вони продовжують. Хлопчику роблять усі необхідні щеплення згідно з рекомендаціями лікарів.

Чим небезпечний кір та коли від нього необхідно вакцинуватися

Кір — вірусне захворювання, що поширюється під час кашлю, чхання та тісних особистих контактів.

Першою ознакою кору є значне підвищення температури, яке триває 4-7 днів та з'являється приблизно через 10-12 днів після інфікування. На початковій стадії хвороби також можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька ж днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів після зустрічі організму з вірусом.

Небезпечний кір тим, що може мати серйозні наслідки, особливо для дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень може бути отит, бронхіт, пневмонія, енцефаліт. Хвороба може призвести навіть до смерті.

Специфічного лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В Україні для щеплень використовують комплексну вакцину від кору, паротиту і краснухи. Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для повної імунізації дитина має отримати дві дози цієї вакцини у віці 12 місяців та 6 років.

Щоб отримати щеплення, зверніться до найближчого медичного закладу.Читайте також:

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності