• Головна
  • Новини
  • Зеленський відсторонив Генерального прокурора та голову СБУ

Зеленський відсторонив Генерального прокурора та голову СБУ

Зеленський відсторонив Генерального прокурора та голову СБУ

Виконання обов’язків Генерального прокурора покладено на Олексія Симоненка

Президент Володимир Зеленський звільнив голову Служби безпеки Івана Баканова та Генеральну прокурорку Ірину Венедіктову.

Відповідні укази №499/2022 та №500/2022 оприлюднені на сайті президента.

Ірину Венедіктову відсторонили від посади відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону України "Про правовий режим воєнного стану". Обов’язки генерального прокурора покладено на Олексія Симоненка, її заступника, який напередодні повномасштабного російського вторгнення був фігурантом журналістського розслідування.

Водночас звільнення очільника Служби безпеки України відбулось із застосуванням більш жорстких формулювань.

“Відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV, усунути Баканова Івана Геннадійовича від виконання обов’язків Голови Служби безпеки України”, — йдеться в указі.

Стаття 47 стосується неналежного виконання службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків.

Згодом президент Володимир Зеленський оприлюднив відеозвернення з приводу усунення двох високопосадовців з їх посад.

"Я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України. Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів", — заявив глава Держави.

За його словами, така кількість злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами росії, ставить дуже серйозні запитання до відповідних керівників.

"Кожне з таких питань отримає належну відповідь", — підкреслив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, чутки про звільнення голови СБУ Івана Баканова фігурували ще з кінця червня.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності