• Головна
  • Новини
  • Президент відповів на петицію про обов'язковий іспит для отримання громадянства України

Президент відповів на петицію про обов'язковий іспит для отримання громадянства України

Президент відповів на петицію про обов'язковий іспит для отримання громадянства України

Автор петиції пропонує обов'язкову перевірку знань української мови, історії та Конституції України

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про обов'язковий іспит для отримання громадянства України, яка набрала 25 000 необхідних голосів. Зеленський звернувся до Прем'єр-міністра Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання.

Відповідь на петицію з'явилася на сайті Президента.

У тексті петиції йдеться, що охочі отримати українське громадянство повинні скласти іспит на знання української мови, історії України та Конституції України. Іспит на знання мови та історії автор петиції пропонує складати у форматі ЗНО, прохідний бал для отримання громадянства — 140 балів.

Тест на знання Конституції пропонується такий, який наразі складають кандидати на вакантні посади державної служби всіх категорій. Такий тест вже розроблено і він включає 178 питань з чотирма варіантами відповідей.

Окрім трьох тестів, автор петиції вважає обов'язковим знання Державного Гімну України для охочих отримати громадянство.

"Цей пункт є важливою складовою патріотичного виховання кандидатів на отримання громадянства України. Перевірка вивчення гімну — не обовʼязкова, жодних тестів здавати не потрібно. Проте процес отримання громадянства України має супроводжуватись державним гімном, і люди, які тільки-но отримали своє громадянство, можуть підспівувати гімну, якщо в них виникне таке бажання", — йдеться в тексті петиції.

Пропонований іспит не виключає необхідності подання кандидатами переліку документів, які регламентовані Законом про громадянство України. Проте іспит може стати невідʼємною складовою процесу отримання громадянства.

Також у пропозиції вказано, що кандидати, які провалили тест, можуть повторно подаватись на громадянство України і складати тест не раніше ніж через три місяці від своєї попередньої спроби.

"Іспит для отримання громадянства — розповсюджена практика в усьому світі. Такі іспити є в Естонії, Литві, Латвії, Польщі, Німеччині, США та інших країнах. Комбінації вимог для іспиту різні, але загалом кандидатам пропонують здати тест на знання мови, історії та конституції країни, а також вивчити національний гімн. Не так вже і складно, якщо дійсно є бажання отримати громадянство", — зазначає автор петиції.

Додамо, наразі для отримання українського громадянства кандидатам (і росіянам, і громадянам будь-якої іншої країни) не обовʼязково знати мову, історію та закони України. Достатньо лише переліку певних документів та заяви на отримання громадянства.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності