• Головна
  • Новини
  • Макрон зустрівся із Зеленським в Києві: про що говорили президенти

Макрон зустрівся із Зеленським в Києві: про що говорили президенти

Макрон зустрівся із Зеленським в Києві: про що говорили президенти

Також країни підписали низку угод

Сьогодні президент Франції Еммануель Макрон з офіційним візитом прибув до Києва, де зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським. Це перший візит президента Франції до України за 24 роки.

Президенти Франції та України розмовляли тет-а-тет більше години, після чого провели спільну пресконференцію.

Одним із ключових питань переговорів з Макроном було питання безпеки, заявив Зеленський. Він подякував французькому лідеру за підтримку, а у твітері назвав Макрона "надійним другом і партнером".

Також Президент України повідомив, що Франція виділила 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.

"Підтримка економічна є дуже важливою, і ми дуже цінуємо такий крок солідарності з іншими державами, потужний крок саме з боку Еммануеля, з боку Франції - виділення 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Це справді нам допоможе стабілізувати нашу економіку. Ми зараз уже непогано йдемо, але це потужний крок для економічної сталості України", — сказав Зеленський.

Тези пресконференції

Макрон наголосив на важливості виконання Мінських угод і додав, що Зеленський запевнив його: Україна готова їх виконувати.

Також вранці ряд західних ЗМІ, описуючи побробиці вчорашніх переговорів Макрона та Путіна, заявили про пропозицію французького президента "фінляндизації" України як компромісне рішення у теперішній суперечливій ситуаціації між НАТО та РФ.

"Фінляндизація» України означала б, що вона ніколи не вступить до НАТО і що Росія матиме значний вплив на її політичні опції. Фінляндія, змушена бути сусідкою Радянського Союзу в роки холодної війни, змогла зберегти незалежність від свого могутнього сусіда і вижити як демократична державу на умовах суворого нейтралітету", — пояснює New-York Times.

Однак на пресконференції у Києві Макрон сказав, що не вживав термін "фінляндизації" і навпаки виступає за один із основних принципів НАТО — відкритість для кожного.

Відповідаючи на останнє запитання, український президент згадав білоруського диктатора Лукашенка, який нещодавно погрожував Україні військовою ескалацією на боці Росії.  Зеленський запевнив, що Україна припинить постачання паливно-мастильних матеріалів та електрики з Білорусі у разі її війни на боці Росії.

Підписані домовленості

Україна і Франція домовилися про постачання 130 локомотивів французької компанії Alstom на загальну суму 900 млн євро.

Відповідну угоду підписали голова Укрзалізниці Олександр Камишин та СЕО компанії Alstom Анрі Пупар-Лафарж наприкінці пресконференції президентів.

Також представники делегацій України та Франції підписали низку міжурядових угод. Зокрема, угоду з французькими партнерами уклали очільник МВС України Денис Монастирський та Укроборонпром.

Вчорашня розмова у Москві

Учора французький лідер Емануель Макрон зустрівся із Путіним у Москві, де провів з ним більш ніж 5-годинну розмову. Зі слів президентів, Франція і Росія домовилися працювати разом над гарантіями безпеки. Неодноразово лідери наголошували і на важливості дотримань Мінських угод.

Про результати сьогоднішньої розмови з Президентом України Макрон повідомить Путіна. На вчорашній пресконференції обидва президенти підтвердили цей намір.

"Ми домовилися, що після консультацій [Макрона — прим.] з керівництвом України ми теж зателефонуємо і отримаємо якийсь зворотний зв’язок, що українське керівництво сьогоднішнє вважає для себе прийнятним, що неприйнятним, як воно збирається рухатися. І залежно від цього будуватимемо далі свої власні кроки, — заявив Путін.

Додамо, одразу з Києва Макрон цього вечора полетить до Берліна. На президента Франції чекають у столиці Німеччини, де канцлер ФРН Олаф Шольц проведе тристоронню зустріч з Еммануелем Макроном та президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Нагадаємо, на тій же пресконференції з Макроном, Путін заявив, що готовий надати Порошенку політичний притулок в Росії. Експрезидента України обвинувачують у держзраді.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності