• Головна
  • Новини
  • Професійна армія: як в Україні реформують військову службу

Професійна армія: як в Україні реформують військову службу

Професійна армія: як в Україні реформують військову службу

Призов замінять військовою підготовкою

У найближчі роки Збройні сили України перейдуть на основи професійної армії. Йдеться про збільшення грошового забезпечення, чисельності армії та припинення призову. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський.

На думку Міністара оборони України Олексія Резнікова, це дасть змогу створити в Україні професійну армію та підготувати мобілізаційні резерви. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Новий указ передбачає замінити обов'язковий призов на інтенсивну кількамісячну військову підготовку та збільшити чисельність армії до 2025 року. Так, українська армія повинна збільшитись на 100 тис. осіб, а у Збройних Силах України створять додатково 20 бригад.

"Це завдання — на 4 роки. Сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб. По-перше, це професійні кадрові військові, офіцери та сержанти, які отримали фахову освіту. По-друге, це контрактники, які служать від 6 місяців до кількох років. А також юнаки, призвані на строкову службу. Ці люди мають різну підготовку, різну мотивацію, різне бачення того, чим є армія в їхньому житті. Щоб дати відсіч ворогу, нам потрібна професійна армія для стримування і формат підготовки мобілізаційного резерву", — розповів Міністр оборони України Олексій Резніков.

На першому етапі військової реформи в Україні ще зберігатиметься призов до армії, однак як альтернативу введуть інтенсивну військову підготовку, яка займатиме 3-4 місяці. Українці, які обиратимуть військову підготовку, не потраплятимуть під призов.

"З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів. На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання Указу", — повідомив Резніков.

Окрім того, у найближчі роки військові отримуватимуть зарплатню розміром не нижче трьох мінімальних заробітних плат. Також указом пропонується збільшити терміни дії контрактів та розробити концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей.

Нагадаємо, Володимир Зеленський доручив Кабміну розробити низку законопроєктів щодо посилення обороноздатності держави. Йдеться про скасування військового призову. За словами президента, указ “Про підвищення обороноздатності та привабливості військової служби” спрямований на захист “тих, хто захищає нас”.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності