• Головна
  • Новини
  • Офіційно: у Мінздоров'я визначили список протипоказів для Covid-вакцинації

Офіційно: у Мінздоров'я визначили список протипоказів для Covid-вакцинації

Офіційно: у Мінздоров'я визначили список протипоказів для Covid-вакцинації

Розповідаємо детально, які є причини не робити щеплення

Міністерство охорони здоров'я визначило перелік протипоказів та застережень до вакцинації від коронавірусу. Довідки для тих, кому протипоказано вакцинуватись видаватимуть вже з 8 листопада.

Загалом визначили 16 причин для відмови або перенесення терміну вакцинації. Вирішувати чи можна робити щеплення та які є протипокази буде сімейний або лікуючий лікар. Він надасть пацієнту відповідний висновок про тимчасове чи постійне протипоказання.

Протипоказами можуть бути абсолютні протипокази та застереження. При абсолютних існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції. А вакцинація зі засторогою існує тоді, коли лікар прийматиме рішення про щеплення з урахуванням переваг над ризиками.

Також протипокази можуть бути як постійними, так і тимчасовими, для всіх видів вакцин чи для однієї. Всю інформацію про це лікар буде вказувати у довідці. Не видаватимуть її у випадках, коли існує можливість зробити щеплення іншою вакциною.

Наприклад, у людей з тромбозом є протипокази до вакцини АstraZeneca, а наслідком міокардиту та/або перикардиту є протипоказання для вакцин Pfizer та Moderna.

Тимчасовими протипоказами до вакцинації є гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C. В такому випадку вакцинація може бути проведена після повного одужання. Довідка щодо протипоказів видаватиметься на 2 тижні від початку хвороби.

У випадку лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою щеплення можна зробити лише після завершення курсу лікування - 90 днів. Відтак довідка видаватиметься на 3 місяці.

У разі вакцинації проти інших захворювань, зробити щеплення від коронавірусу можна буде через 2 тижні. Однак між першою та другою дозою вакцини проти Covid можуть бути зроблені інші щеплення з дотриманням 14-денного інтервалу. Довідку про протипокази видаватимуть на 14 днів.

Для тих, хто захоче провести пробу з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA), довідка видаватиметься до завершення проби. Провести пробу з туберкуліном після щеплення можна лише через 4 тижні.

Якщо є симптоми коронавірусного захворювання, то вакцинація може бути відтермінована на 3 місяці або не раніше 28 днів. Відтак довідка видаватиметься на термін до 3-х місяців.

Особливі стани, коли лікар самостійно вирішувати з урахуванням переваг та ризиків, можуть бути при онкологічних захворюваннях. Однак вакцинація осіб з онкопатологією є пріоритетною не залежно від того, чи перебуває людина в ремісії.

Пацієнтів з аутоімунним захворюванням, котрі приймають препарат "Ритуксимаб", повинні відкласти щеплення на 4 тижні після останньої дози препарату. Також можуть бути вакциновані особи з імунодефіцитом. Та на сьогодні немає достатно інформації, щоб оцінити ефективність та ризики вакцини для осіб із важкими імунодефіцитними станами.

Вагітним жінкам протипоказано щепитись вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech.

Контроль за наданням довідок візьме на себе Міністерство охорони здоров'я. Відтак будуть проводити перевірки та визначати обґрунтованість рішення про надання довідки

Додамо, в Україні з’явиться нове холодильне обладнання для транспортування та тимчасового зберігання вакцин від коронавірусу. Коштуватиме таке обладнання 2,8 млн доларів.

Наприкінці вересня в Україну уже надійшло 2 700 термосумок. В них вакцини від Covid-19 можуть зберігатись за температур від +2 до +8 градусів. Загалом планують доставити 5 643 термоконтейнерів, 8 100 термосумок, 197 730 холодоелементів та 27 486 пристроїв температурного моніторингу.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності