• Головна
  • Новини
  • Про що говорили міністри закордонних справ України та Туреччини у Львові

Про що говорили міністри закордонних справ України та Туреччини у Львові

Про що говорили міністри закордонних справ України та Туреччини у Львові

Зараз стратегічне партнерство між Україною і Туреччиною знаходиться на найвищій точці розвитку за останні 30 років.

Сьогодні у Львові зустрілися міністри закордонних справ України та Туреччини. 7-8 жовтня Мевлют Чавушоглу перебуває на Львівщині з візитом на запрошення Дмитра Кулеби. Керівники зовнішньополітичних відомств провели Дев’яте засідання Спільної групи стратегічного планування.

"Ми особливо раді зробити це у Львові. Мевлют тут вперше. Наше перебування у Львові сьогодні — це сигнал того, що наші двосторонні відносини повинні охоплювати усі регіони України і Туреччини. Це відносини не лише між столицями, це відносини між народами", — розпочав свою промову міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Основною темою сьогоднішніх обговорень політиків стала підготовка Десятого засідання стратегічної ради високого рівня, які очолюють президенти Зеленський та Ердоган. Вона відбудеться на початку наступного року — наприкінці січня - початку лютого.

Дмитро Кулеба заявив, що зараз стратегічне партнерство між Україною і Туреччиною знаходиться на найвищій точці розвитку за останні 30 років. І причиною цьому стали особливі довірливі стосунки між президентами Зеленським і Ердоганом.

Безпека у Чорному морі

Ключовим питанням, яке обговорили міністри, є безпека у Чорному морі.

"Ми єдині з Мевлютом в тому, що в Чорному морі треба забезпечити баланс безпеки і інтересів, це не може бути простором для агресивних дій жодної з країн. Для досягнення цієї мети Україна і Туреччина тісно співпрацюватимуть", — зазначає Дмитро Кулеба.

Військово-технічна співпраця

Інші питання — подальші кроки в розвитку військово-технічного співробітництва, зокрема виробництва безпілотників  Bayraktar в України. Для цього вже обрана ділянка, на якій буде побудовано завод. 

Туреччина також цікавиться можливостями українського «Антонова». Ефективність наших літаків була яскраво доведена під час ліквідації пожеж у Туреччині.

"Ми ніколи не забудемо цю допомогу, яку надала дружня Україна в моїй рідній Анталії та сусідній провінції Мугла", — висловив вдячність Україні міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Також на зустрічі обговорили питання енергетичної безпеки, зокрема в контексті газу.

Кримська платформа та російські вибори

Позиція Туреччини щодо неприйнятності незаконної окупації Криму Росією та переслідування кримських татар була і є непохитною. 

Також станом на сьогодні успішно просувається питання підтримки кримських татар. Раніше сторони уклали угоду про будівництво для них квартир в Україні та Туреччині.  У Туреччині вже робляться кроки, щоб розпочати будівництво. 

"Вдячні Туреччині за участь у Кримській платформі та невизнання російських виборів, що відбулися в окупованому Криму", — наголошує Дмитро Кулеба. 

Туреччина щиро зацікавлена у подальшому розвитку Кримської платформи як важливого міжнародного механізму деокупації Криму.

Вільна торгівля

Очільники зовнішньополітичних відомств переконані, що їм і їхнім колегам в урядах слід докласти більше зусиль, аби виконати доручення двох президентів якомога швидше і підписати угоду про вільну торгівлю.

Сьогодні були обумовлені кроки, які пришвидшать цей процес.

Туризм між країнами

До кінця року в Туреччині очікують на 2 млн українських туристів. Це рекорд.

"Україна хоче, аби турецькі громадяни частіше відвідували Україну, причому не тільки звичні їм Київ та Одесу, а й Львів та інші міста", — каже український міністр.

Додамо, що Україна та Туреччина взаємно визнають ковід-сертифікати одна одної.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності