Батьки вихованців скандального інтернату на Львівщині виступили проти закриття закладу

Батьки виступили проти закриття інтернату на Львівщині

Батьки вважають, що скандал використовують для продажу землі та майна інтернату

Батьки вихованців Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру виступили проти його закриття. Вони хочуть, щоб заклад розвивався, оскільки немає альтернативи для їхніх дітей. Про це батьки повідомили 25 жовтня під час засідання комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської облради.

Батьки хвалять роботу інтернату

Батьки зазначили, що не мають ніяких скарг до роботи закладу, а навпаки дуже задоволені умовами. У своїй колективній заяві, вони наголосили, що діти отримують повноцінний догляд, освіту та психологічну підтримку, а батьки мають постійний зв'язок з педагогами та психологами.

“Нам пощастило, ми маємо заклад, де наших дітей виховують і доглядають. Це дає нам можливість реалізувати себе, ми всі успішні і працюємо, серед нас немає безробітних батьків. Ми сплачуємо податки до бюджету. Приймати рішення легке — просто закрити заклад чи приймати рішення складне — як навпаки розширити цей заклад і зробити його прикладом для наслідування іншим закладам. Ми готові долучитися до всіх робочих груп”, — пояснила мама Олеся.

Інші заклади відмовились приймати їхніх дітей

Окрім цього, батько одного із дітей Василь, наголосив на критичній ситуації із альтернативою закладів. Неподалік не залишилося центрів, готових прийняти їхніх дітей — місцеві установи відмовилися це зробити. Більшість батьків щодня возять своїх дітей до центру зі Львова.

“Наші дітки важкохворі — ніхто у Львові не хотів їх прийняти. Чомусь ми не підходимо, ми не такі. А цей заклад нас прийняв, там діти дуже важкі. Вихователі заробляють мізерну платню, тим не менш викладаються на 100%. Якщо там знайшлося дві людини серед колективу, то це не означає, що всі там такі. Звільніть цих двох, і не робіть це так публічно”, — пояснив батько Василь.

Крім цього, батьки підозрюють, що скандал довкола ліцею піднімають, щоб продати його майно: ділянка в 5 га із великим будинком пам’яткою архітектури у курортній зоні має високу вартість. Представник Уповноваженого з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний на комісії повідомив, що ліцей можуть реорганізувати під реабілітаційний центр для військових. Натомість батьків така інформація обурила.

Під час комісії з освіти та науки членик комісії та батьки вихованців центру не змогли дійти згоди, відтак питання залишається відкритим. Заступник голови комісії Парасковія Дворянин запропонувала продовжити обговорення на наступному засіданні, на якому також повинні заслухати доповідь про актуальний стан роботи центру.

Що було напередодні

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Тоді керівник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що обласна військова адміністрація повністю сприяє розслідуванню. Директора навчально-реабілітаційного центру відсторонили від виконання службових обов’язків.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Окрім того, 7 жовтня у мережі з’явилося відео, на якому був зафіксований випадок побиття та морального приниження вихователями однієї з учениць закладу. Одну з виховательок після цього відсторонили від роботи й оголосили їй про підозру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності