Львівська митниця у 2024 році: менше гуманітарки, контроль за порушеннями та кадрові питання

Львівська митниця у 2024 році: менше гуманітарки, контроль за порушеннями та кадрові питання

Керівництво митниці прозвітувало про роботу з початку року

У четвер, 24 жовтня, Львівська митниця провела виїзну пресконференцію на митному пункті пропуску “Краківець”, — керівництво розповіло про роботу митниці з початку року, скандали з поновленнями на роботі одіозних митників та кількість працівників з інвалідністю.

Менше гуманітарної допомоги й більше гуманітарних автомобілів

У 2024 році через митні пости Львівщини проїхало близько 10 млн тонн вантажів, 1,6 млн легкових авто, 431 тис. вантажівок, 97 тис. автобусів, 165 тис. залізничних вагонів загалом в обох напрямках.

Заступник начальника Львівської митниці Іван Керезвас зазначив, що найбільшим донором гуманітарної допомоги для України є Польща. А основна частка доставленої гуманітарки — паливо, яке необхідне для потреб на фронті. До того цього року поляки надали Україні кожну пʼяту з усіх гуманітарних авто, які ввозилися через Львівщину.

У 2023 році ми отримали від різних країн близько 139 тис. тонн гуманітарної допомоги. На жаль у 2024 році ця кількість зменшилась майже у два рази. Попри це, кількість доставлених гуманітарних транспортних засобів має краще динаміку та уже складає 47 тис. різноманітних автівок, що уже на півтори тисячі більше, ніж за попередній рік”, — зазначив Іван Керезвас.

Імпорт зріс в порівнянні з експортом

Заступниця керівника Львівської митниці Зоя Бистрова розповіла про зростання загальної суми імпортованих товарів і про зменшення суми експортних товарів. Найбільша частка товарів, які ввозяться в Україну — це товари військово призначення та легкові автомобілі. А от серед основних товарів на експорт — кабельні мережі й сільськогосподарська продукція.

Наразі Львівська митниця знаходиться у трійці митниць з перерахування митних платежів до держбюджету. Зовнішньоторгівельний обіг загалом на Львівській митниці зростає. Це повʼязано в першу чергу і з повномасштабною війною і з торішніми змінами у законодавстві, які повʼязані з можливостями релокації підприємств до Львівщини”, — розповіла Зоя Бистрова.

Порушення митних правил

З початку 2024 року львівські митники зафіксували понад 1,2 тис. порушень митних правил. Загальна вартість предметів, які вилучили митники, склала 94,8 млн грн. Зокрема йдеться про тонни промислових товарів, десятки тисяч тютюнових та електронних сигарет, сотні одиниць техніки, понад тисячу одиниць зброї тощо.

Загалом у 2024 році митниця розглянула понад 600 справ про порушення митних правил. А порушники були оштрафовані на 20,3 млн грн.

Кадрові питання

На митниці працює 1255 людей. За словами начальника Львівської митниці Андрія Кузніка, з початку 2024 року митниця призначила 195 нових працівників, звільнила 57 працівників у зв'язку з закінченням трудового договору, переведенням в інші митні служби чи вихід на пенсію. Також пʼятьох працівників звільнили за вчинення дисциплінарного проступку.

Андрій Кузнік також прокоментував поновлення інспектора Львівської митниці Сергія Бутова, якого раніше затримали на вимаганні 16 тис. доларів хабаря. Гроші Бутов отримував за безперешкодне переміщення товарів під виглядом гуманітарних вантажів. Його звільнили в січні 2024 року і він через суд зміг поновитися на посаді. За словами Кузніка, суд під час розгляду справи вирішує на власний розсуд і трактує причину звільнення працівника митниці по-своєму.

Кожний раз ми намагаємось під час дисциплінарного провадження покласти таке, щоб для суддів воно мало вагоме значення під час розгляду справи про поновлення. Але суд вирішує на власний розсуд. Суд трактує так, що ми звільняємо особу за кримінальне правопорушення, яке він вчинив чи не вчинив, як встановить слідство. Бутов поновився. Дисциплінарка йшла по Бутову. У нас є алгоритм і ми звільнили Бутова за те, що він не повідомив про втягнення його в корупційну діяльність і порушив цей алгоритм повідомлення. І ми його звільнили саме за це. Але суди трактують, що ми звільняємо за те що він отримав неправомірну вигоду, яку ще не довели”, — зазначив Андрій Кузнік.

Також на пресконференції керівник митниці Львівської області розповів, що у структурі працює близько 100 людей з інвалідністю. Це 8 % від усього складу митників Львівщини. Скільки з них отримало інвалідність після початку повномасштабного вторгнення наразі невідомо. Наразі керівники доопрацьовують всю інформацію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності