Ветеран зі Львова у складі міжнародної команди перетне Атлантику на веслах

Львів’янин і ветерани України і Британії перетнуть Атлантику на веслах

Команда ветеранів готується до 60-денного запливу через Атлантику, щоб зібрати кошти для реабілітації українських військових

Українські та британські ветерани, серед яких львів'янин Іван Гаврилко, готуються до масштабного 60-денного запливу через Атлантику в рамках проєкту Row4Ukraine. Мета цієї подорожі — зібрати кошти для реабілітації українських військових та привернути увагу до наслідків війни в Україні. Під керівництвом світового рекордсмена з веслування Лі Спенсера, команда ветеранів планує подолати 3000 миль.

Учасники команди

  • Серед тих, хто погодився долучитися до проєкту є львів'янин Іван Гаврилко — колишній геолог і аналітик з кібербезпеки, який після початку війни добровільно пішов служити до Корпусу морської піхоти. У 2022 році він отримав важкі поранення під час боїв, після чого переніс три операції і проходив лікування у Франції.
  • Окрім нього до складу команди входить Семен Лагун, уродженець Зарічного на Рівненщині, який втратив частину стопи внаслідок вибуху протипіхотної міни під час бойових дій. І
  • Ігор Дерман з Житомира, ветеран, який втратив ногу під час артилерійських боїв, також приєднався до команди. Ігор повернувся на службу, незважаючи на травми, і продовжує боротися на фронті.
  • Також у команді є двоє британських ветеранів.
  • Лі Спенсер — світовий рекордсмен із веслування, двічі перетинав океан на веслах, і має великий досвід у подібних випробуваннях.
  • Енді Меррі — колишній морський піхотинець Великобританії. Він служив на різних оперативних напрямках, включаючи Африку, Ірак та Афганістан, і зібрав значні кошти на благодійність у минулих ініціативах.

Як відбуватиметься перехід океану

Як розповів у коментарі LVIV.MEDIA Іван Гаврилко, команда вирушить із Канарських островів до Барбадосу, долаючи близько 3000 миль. Подорож триватиме орієнтовно 50-60 днів, залежно від погодних умов. Протягом цього часу учасники по черзі веслуватимуть — двоє будуть на веслах дві години, після чого їх змінюватимуть інші члени екіпажу. П'ята людина відповідатиме за навігацію та приготування їжі.

“В нас є дві каютки. Гребеться цілодобово — дві людини гребуть дві години, а потім міняються. Пʼята людина цілий день займається приготуванням їжі та слідкує за навігацією, але не гребе. Кожного дня хтось стає тим пʼятим. Кухні як такої на човні немає. На пальнику розігрівається вода і заливається сублімована їжа. Вода буде з опріснювача, також є аварійний запас води в пляшках. Також серед їжі є різні запаковані батончики”, — розповів Іван Гаврилко.

Ідея участі у запливі через Атлантику виникла ще у 2022 році, коли Іван Гаврилко перебував на лікуванні у Франції. Підготовка до запливу вимагала серйозних навчань, на яких учасників готували до викликів, з якими вони можуть зіткнутися під час подорожі океаном. Команда також складала відповідні іспити.

“У вересні команда вирушила до Великобританії для закінчення спеціальних курсів та сертифікації. Було таке маленьке злагодження команди. Поскладали іспити, бо головна вимога — що всі учасники повинні мати сертифікат, який підтверджує, що ти вмієш керувати, знаєш навігацію, радіозв'язок, орієнтування на воді, першу допомогу тощо. Деякі речі для нас були нові, тому був цікавий досвід", — додав Іван Гаврилко.

Човен для запливу створили у селі біля Львова

Човен, на якому команда здійснить перехід, частково збудували в Україні під керівництвом львівʼянина Дмитра Резвого — будівельника океанських веслових човнів із 19-річним досвідом. Як уточнив LVIV.MEDIA Іван Гаврилко, корпус човна будували у селі біля Львова, а згодом його дообладнували у Шотландії сучасними морськими пристроями, включаючи навігаційний комплекс Raymarine та систему супутникового зв’язку Iridium. Цей 11-метровий човен, вагою ¾ тонни, працює на сонячних батареях потужністю 520 Вт.

Судно розробили з урахуванням потреб учасників з інвалідністю. Усі члени екіпажу будуть оснащені рятувальними жилетами із радіомаячками, які автоматично активуються при потраплянні у воду. Крім того, на борту човна є спеціальний сигналізатор, який світиться та подає потужний сигнал у разі надзвичайної ситуації. Човен також обладнаний супутниковим зв'язком і системою навігації, що забезпечить постійний зв'язок.

Окрім цього, під час запливу команда планує також знімати документальний фільм "Океан нескорених". За словами Івана Гаврилка, фільм буде зніматися без участі професійної знімальної групи — всі кадри будуть зняті самими учасниками за допомогою встановлених на човні камер, які постійно фіксуватимуть все, що відбувається на борту.

“В нас не буде оператора і знімальної групи, будуть лише камери, які будуть в режимі постійного знімання фіксувати абсолютно все, що відбувається на борту. Фактично кіно зніматимуть самі учасники, але зараз ми шукаємо спонсорів для цього фільму, які могли б допомогти”, — зазначив Гаврилко.

У фільмі хочуть показати не лише труднощі та випробування, з якими зіткнеться команда під час перетину Атлантики, але й важливість єдності, витривалості та підтримки, яку українські та британські ветерани демонструють на шляху до досягнення спільної мети.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності