Де ростуть гриби на Львівщині: секрети від досвідченого грибника Олеся Боровика

Де збирати гриби наЛьвівщині

Олесь Боровик з Борислава — дослідник та фанат збору грибів, автор трьох книжок, поділився з читачами LVIV.MEDIA секретами збору грибів та місцями, де вони ростуть на Львівщині.

Публікуємо частину книги Олеся Боровика зі згоди автора.

І так, ви зібрані, повністю екіпіровані і готові штурмувати Карпатські схили і кручі в пошуках грибів, ягід та нових вражень. Постає риторичне запитання — куди податись в мандрівку? Найкращий варіант, звичайно, це — провідник. З ним впевнено і безпечно можна їхати на “грибарку”. Але це не завжди вдається. То провідник зайнятий, то виникає маса інших непередбачуваних обставин.

Звичайно, в сучасних умовах, при існуванні інтернету, підібрати місце і маршрут буде досить неважко, проте цій інформації не завжди можна довіряти, бо пости про грибні збори завжди виходять з запізненням на кілька днів. Хтось спеціально приховує її, хтось просто не має часу сидіти і писати дописи тому, що день у день в лісі. А гриби ще треба переробити, посушити, закрутити. Ось так і виходить, що інформація, зазвичай, появляється після того, як “грибна хвиля” іде на спад і ви в лісі знаходите хіба обрізані ніжки та старі “лопухи”. Я сам неодноразово попадав в таку прикру ситуацію.

Одним із основних показників “грибної хвилі” — є масова поява грибів на ринку.

Одним із основних показників “грибної хвилі” — є масова поява грибів на ринку. Хоча там координати стандартні — вам скажуть, що з лісу. Та все одно — приблизний напрямок, звідки урожай, завжди можна вгадати. Тоді потрібно кидати всі справи, не очікувати вихідних чи неділі. Бо гриби чекати не люблять, і не будуть.

Розпочинати “грибний рейд” завжди бажано з розвідки. Ви можете, вибравши заздалегідь населений пункт, день перед тим присвятити освоєнню маршруту, стану дорожнього покриття, під’їздам, місцям парковки автомобіля. Це, звичайно, трішки затратно, проте в день збору зекономить вам масу часу і позбавить багатьох незручностей (наприклад — розбитий піддон чи загнутий диск колеса…). Якщо ви виїхали зранку, під’їхали до підібраного вами місця в рівнинному лісі чи в горах, то я рекомендую в першу чергу звернути увагу на автомобілі, що по два, по три просто так стоять на узбіччі. Це неодмінна ознака того, що десь недалеко знаходяться грибні місця. Я бачив не раз по 15-20 автомобілів в одному місці як в селі, так і просто на гірських лісових дорогах. Якщо ви побачили такі скупчення, то я вас вітаю — ви потрапили по призначенню і “грибна хвиля” якраз в розпалі.

Я рекомендую в першу чергу звернути увагу на автомобілі, що по два, по три просто так стоять на узбіччі. Це неодмінна ознака того, що десь недалеко знаходяться грибні місця.

В своїх мандрах я об’їздив багато маршрутів Карпатами. Проте живу в курортному регіоні, тому основні мої “угіддя” знаходяться в радіусі 50-60 км від курорту “Східниця” та курорту “Трускавець”. В далекі щоденні рейди їздити просто економічно невигідно. Системами навігації я ніколи не користувався, тому подам на розгляд читачам кілька своїх маршрутів з прив’язкою до конкретних населених пунктів і видами грибів, які там найкраще збирати в Дрогобицькому, Сколівському та Турківському районах Карпат у Львівській області.

Звичайно, всіх грибників найперше цікавить білий гриб — це найпрестижніший приз, якого всім охота привезти додому якнайбільше, повні кошики і рюкзаки. Одночасно — ці гриби і найважче знайти. Тому, з першого разу, рідко, навіть з провідником, вдається знайти свій “клондайк”. На це потрібен досвід і регулярні рейди грибними місцями. Для мене найкращий маршрут по білі гриби — це Турківський напрямок.

МАРШРУТ №1

Східниця — с. Новий Кропивник — с. Рибник — с. Майдан — с. Головське — с. Кіндратів — с. Ясениця (Ясінка) — с. Ісаї — м. Турка

Починаючи з села Головського розпочинається “боровиковий рай”. Діяти треба, як описано вище. Дорога там вибоїста, не важна, тому потребує постійної уваги. Припарковані авто покажуть і вам грибні місця. Вони розташовані і справа і зліва від дороги. Основне — не заходити за перевали, тримати дорогу в полі зору, щоб не заблукати. Скориставшись цим маршрутом окрім боровиків, ви обов’язково знайдете масу інших грибів. Там гарно росте дубовик (синяк), підберезники, підосичники, рижики, польські, моховики, лисички. Восени – прекрасні грубасики-опеньки. Екзотику різну я до уваги не беру.

МАРШРУТ №2

Східниця — с. Новий Кропивник, поворот праворуч на с. Старий Кропивник — с.Бистриця (на початку села можна відразу ліворуч підійматись вверх, на хребет: ростуть козарі, підберезники, маслюки), далі — с. Смільна — с. Жданівка — с. Тур’є

Цей маршрут я називаю “маслюковим раєм”. Там дуже багато соснових лісів, тому туди я полюбляю їздити на заготівлю маслюків, підберезників, підосичників. А на полонинах села Смільна можна влітку зустріти дощовика гігантського.

МАРШРУТ №3

Псг. Східниця — с. Новий Кропивник — с. Коритище — с.Ластівки — с.Свидник

Маршрут пролягає поряд з річкою Стрий. В Коритищі можна перейти на другий беріг ріки по підвісному містку. Там, в селі Лавки, можна піднятись на гору, яка буде по ліву руку. Гарно ростуть білі гриби, підберезники, синяки, червоняки. А селі Свидник славиться білими грибами, маслюками.

МАРШРУТ №4

Сколівський напрямок (заповідник “Сколівські Бескиди”)

Східниця — с. Урич (фортеця Тустань) — с. Підгородці — с. Ямельниця. В с.Підгородці можливий поворот направо, на міст через річку Стрий. до с. Сопіт.

По всьому маршруту (по лівій стороні) ростуть білі, маслюки, підберезники, козарики (підосичники), лисички. Село Ямельниця славиться сосновими і буковими білими грибами, лисичками, малятами. Можливий вихід на село Зимівки і Орів.

Цей маршрут дуже зручний тим, що траса там ідеальна, щойно збудована, і поєднує курорт Східниця і Верхнє Синевидне (траса Київ – Чоп).

МАРШРУТ №5

Для тих, хто відпочиває в Трускавеці, можу запропонувати непоганий маршрут в “недалекі Карпати”.

Трускавець — м. Стебник — с.Доброгостів — с. Уличне

Їхати в сам кінець села, в гори. Біля “хати лісника” повернути праворуч. Грибні місця там розміщені по праву і ліву сторону від дороги, до в’їзду в село Зимівки. Ростуть білі букові, дубові, ялинові, підберезники, козарики, лисички, сироїжки.

Звертаю ще раз увагу, що ці маршрути я проклав для грибників – початківців, які хочуть самотужки освоювати Карпати, самостійно збирати гриби і самовдосконалюватись в цьому прекрасному виді відпочинку. А далі, як то кажуть — “простір для думки”, де кожна людина зможе в процесі мандрів розвивати і вдосконалювати свої навички; фіксувати свої персональні “грибні грядки”, свої персональні грибні місця. Моя справа — дати початкові знання і “точку”, від якої можна відштовхнутись.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA спілкувався з грибником Олесем Боровиком та розповідав під якими деревами шукати гриби, як саме віднайти “грибне” місце та дав відповідь на одвічне питання: зрізати чи викручувати.

Олесь Боровик у YouTube та Facebook.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності