Парафіяни московського патріархату перешкоджали похорону воїна у селі біля Львова

У селі біля Львова під час поховання героя виник конфлікт з парафіянами московського патріархату

Словесна перепалка виникла під час чину похорону у церкві в селі Віднів

У понеділок, 14 жовтня, під час похорону 31-річного військовослужбовця у селі Віднів, що недалеко від Львова, виник конфлікт між парафіянами УПЦ МП та ПЦУ. Парафіяни московського патріархату перекривали доступ до вівтаря і відверталися від труни, а священник УПЦ МП — закрився за вівтарем і не давав капеланам та отцям відправити службу. Через це між людьми, які прийшли провести в останню путь воїна, та прибічниками УПЦ МП, виник конфлікт. Священник парафії ПЦУ села Віднів у коментарі LVIV.MEDIA заявив, що це була провокація.

Віряни московського патріархату перешкоджали чину похорону

Тіло загиблого 31-річного захисника Михайла Шарпила привезли до рідного села Віднів, однак під час чину його похорону відбувся конфлікт між представниками московського патріархату та людьми, які прийшли провести в останню путь героя. Місцева церква, у якій і відбувалась молитва за воїна, була запечатана з 2022 року, але її відкрили на прохання отця Степана Перога саме для чину похорону бійця. До того, як церкву запечатали — тут діяв московський патріархат.

За словами отця Степана, прибічники УПЦ МП — близько шістнадцяти людей, серед яких і діти, — перекривали доступ до вівтаря. Вони зайшли в церкву до того, як привезли тіло воїна, а їхній священник, Григорій Фарат, — закрився у вівтарі.

“ОТГ відкрило швидше храм, вони зайшли і закрилися. Була в них дуже цікава поведінка: вони обернулися спиною і не хотіли брати участі в похороні. Щодо священника, то я особисто йому пропонував — якщо ви вже священник, то ставайте з нами та й хороніть. Він відмовився і не хотів виходити. Вже потім було велике збурення людей, він вийшов і в результаті все одно відкрив. Була перепалка хвилин десять, досить неприємна. Шум, гамір, плач. Цей воїн кругла сирота — його хоронила бабця, дружина і дитинка маленька”.

Як зазначив отець, сварка обійшлася лише словами, однак весь час за подією слідкувала поліція.

Поліція спостерігала, поки люди сварилися

Місцева мешканка Вероніка, яка стала очевидицею інциденту, додала, що словесний конфлікт між людьми виник після слів священника УПЦ МП. “Коли заносили тіло Героя в храм, московський піп зі своїми прибічниками вже висував обвинувачення — чого ви його сюди несете. Через це почалася словесна перепалка між людьми,” — розповіла журналістам LVIV.MEDIA Вероніка.

Після закінчення похорону, священник та прихильники, не хотіли виходити з храму, щоб влада ОТГ знову не закрило храм. “Коли люди виходили, московський піп не хотів виходити з церкви, хоча взагалі не зрозуміло чому він там був, адже до поховань він не мав нічого. Сюди навіть втрутилася поліція, оскільки церкву й надалі повинні були запечатати”, — зазначила Вероніка.

Журналісти намагалися поспілкуватися і з головою Куликівської ОТГ, до якої належить село Віднів, Лілією Бовою, однак вона кинула слухавку після почутого запитання.

Михайло Шарпило

31-річний захисник, Михайло Шарпило з села Віднів, помер 10 жовтня у Дніпрі. Служив старшим солдатом у військовій частині А 4123.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності