Вихованець скандального інтернату на Львівщині копав могили та відспівував мерців

Вихованець скандального інтернату на Львівщині підпрацьовував копаючи могили

Нові деталі розслідування у Великолюбінському навчально-реабілітаційному центрі

Один із вихованців скандального навчально-реабілітаційного центру у Великому Любіні заробляв гроші у сфері ритуальних послуг. Хлопець підготовляв тіла померлих, відспівував їх та копав могили. Про це у четвер, 10 жовтня, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Після того, як у інтернаті виявили численні порушення, зокрема насилля щодо вихованців, — там досі перебувають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які перебувають в складних життєвих обставинах. Як зазначив Лубінець, 7-8 жовтня співробітники Секретаріату Уповноваженого вдруге навідались до навчально-реабілітаційного центру у Великому Любіні. В той час фахівці проводили індивідуальну оцінку потреб дітей. Серед опитаних дітей — хлопчик, який зазначив, що підпрацьовує у сфері ритуальних послуг.

“Один із вихованців закладу зазначив, що він підпрацьовує у сфері ритуальних послуг, а саме копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання, відспівує їх, що в такому віці може спричинити важкі психологічні наслідки та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці”, — йдеться в повідомленні.

Окрім того, Лубінець зазначив, що діти продовжують скаржитись на якість харчування і те, що їм не вистачає їжі. До слова, напередодні також повідомляли про результати перевірки у навчально-реабілітаційному центрі. Зокрема й про те, що окремі вихованці повідомляли про словесні образи та приниження їхньої гідності.

Насилля над дітьми у реабілітаційному центрі на Львівщині: що відомо

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Деяких дітей перевели до інших закладів. Поліція також заперечила оприлюднену раніше інформацію, що ігнорувала звернення про знущання з дітей, оскільки у 2024 році таких скарг не було. Проте у 2023 році проводили перевірку за зверненням громадської організації, але тоді підозри не підтвердились.

7 жовтня у мережі з’явилося відео, на якому був зафіксований випадок побиття та морального приниження вихователями однієї з учениць закладу. Одну з виховательок після цього відсторонили від роботи й оголосили їй про підозру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності