Рідкісні знахідки: фото унікальних грибів у Сколівських Бескидах на Львівщині

"Сколівські Бескиди" показали рідкісні гриби, які знайшли у парку

У фотодобірці 20 різних видів грибів — серед них є й червонокнижні

Національний природний парк "Сколівські Бескиди" поділився у Facebook добіркою фотографій незвичайних грибів, які виявили на території парку цієї осені. Серед них є як звиклі, так і рідкісні гриби для Карпат та Прикарпаття. Про це йдеться у публікації Нацпарку.

Заступник директора парку Василь Бандерич у коментарі LVIV.MEDIA пояснив, поняття “гриби” для багатьох асоціюється тільки з “опеньками-лисичками-маслюками”, однак це далеко не всі. "Люди шукають білого гриба, але не дивляться на те що є навколо. Ці гриби знайшли у лісі, вони яскраві, чудернацькі за формою, по кольору".

Нацпарк оприлюднив фото дивовижних різновидів, які зазвичай залишається непоміченим, бо за формою і кольором не всі можуть одразу зрозуміти, що це гриби. Бандерич підкреслив, що всі гриби природного походження і були знайдені в різних куточках парку, який займає площу 24 тисячі гектарів.

Рідкісні гриби краще не чіпати

Серед представлених видів є такі цікаві екземпляри як:

  • Тремела звивиста
  • Лікогала надеревна
  • Ромарія пряма
  • Опеньок несправжній

Особливу увагу привертають рідкісні види. Наприклад, Грицій кораловидний — занесений до Червоної книги України. Він нагадує маленький кораловий риф, але росте на стовбурах дерев.

Фахівець наукового відділу парку пояснив навіщо природі такі дивовижні створіння: “Деякі гриби утворюють з деревами так звану мікоризу. Гриби обплітають корінці, всмоктують поживні речовини і передають їх деревам. Інша група грибів — це лісові переробники. Вони поселяються на мертвій деревині і допомагають їй розкладатися. Без них ліс був би завалений сухими деревами. Є навіть гриби-паразити, які можуть здатися шкідниками, але й вони відіграють важливу роль. Вони ростуть на живих деревах, але й вони є важливими, наприклад, коли нагромадилась велика маса деревини”.

Серед представлених у фотогалереї Національного природного парку "Сколівські Бескиди" грибів є як їстівні, так і неїстівні види. Однак важливо пам'ятати: збирання грибів вимагає глибоких знань та обережності. Ця фотодобірка не лише демонструє красу та різноманіття грибного царства, але й нагадує про важливість збереження природних екосистем. Кожен гриб у лісі має свою унікальну роль. Збираючи гриби можна порушити баланс екосистеми, тому краще залишити рідкісні види у природному середовищі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності