Козицький закликав владу Львова збільшити видатки на армію

Військові

Бюджет Львівської громади вдвічі більший, ніж обласний. Проте на оборону йде лише 8,1%

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький оприлюднив аналіз воєнних видатків громад Львівщини. Відповідна візуалізація з’явилася на сторінці Максима Козицького 9 жовтня.

“Належна підтримка наших оборонців – це насамперед обов’язок держави. Але це також і відповідальність громад. Бо йдеться про підтримку конкретних людей з тих самих громад”, — написав начальник Львівської ОВА на своїй сторінці.

Загальний обсяг зведеного бюджету Львівської області на 2024 рік становить 46,5 млрд грн. З них на виконання завдань, зумовлених війною, заклали 3,4 млрд грн. Йдеться як про прямі видатки на оборону, так і кошти, які скеровують зокрема на реабілітацію та програми підтримки воїнів та ветеранів.

Ситуація у громадах

Найбільше видатків на оборону запланували у бюджетах Сокільницької, Великомостівської та Солонківської громад (23,4%, 22,9% і 12,1% відповідно).

“З одного боку, Сокільницька та Солонківська громади мають високі індекси фінансової і податкоспроможності, тому логічно, що вони можуть скеровувати на армію більше. З іншого боку, у цьому списку є Великомостівська громада, а дещо нижче – Щирецька і Зимноводівська, у яких відносно невисока фінансова спроможність, тим не менш, це не завадило їм закласти значну частку видатків на оборону”, — зазначив Максим Козицький.

Керівник Львівської ОВА також зауважує, що в області є низка громад з достатніми фінансовими ресурсами, але вони запланували на оборону зовсім небагато. Це, наприклад, Львівська, Стрийська, Трускавецька та Дрогобицька громади, де такі видатки становлять лише 8,1%, 4,6%, 2,1% і 0,8% відповідно.

“Як так сталося? Очевидно, що в керівництва цих громад інші пріоритети, а люди в громадах не вимагають змін. І тут важливо врахувати, що, наприклад, бюджет Львівської громади удвічі (!) більший від обласного бюджету”, — зазначає Максим Козицький.

“Суспільство справедливо вимагає від держави максимального фінансування Сил Оборони. Та самоусунення органів місцевого самоврядування від підтримки наших воїнів – це теж пряме порушення справедливості. Дякую всім людям, які донатять скільки можуть. Але ваше право і обов’язок також стежити, куди йдуть податки, які ви сплатили. Особливо у воєнний час. Ганьба тим громадам, які мають необхідний ресурс і не скеровують його на правильні речі”, — написав керівник Львівської ОВА.

Він також звернувся до керівників органів місцевого самоврядування і до небайдужих людей на місцях: “Маємо ще 3 місяці до кінця календарного і бюджетного року. Ще є час, щоб виправити ситуацію. Зробіть це. Вірю у вашу спроможність й те, що ви розумієте, яку відповідальність перед Захисниками і Захисницями та їхніми рідними ви несете”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності