Насильство та недогляд: результати перевірки дитячого центру на Львівщині

Великолюбінський НРЦ

Фахівці Держслужби України у справах дітей під час перевірки Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру (НРЦ) на Львівщині виявили низку порушень — вимагають переведення дітей

Фахівці Державної служби України у справах дітей у складі робочої групи завершили проведення оцінки потреб дітей навчально-реабілітаційного центру на Львівщині, в якому нещодавно виявили факти насильства над дітьми з боку керівництва та працівників закладу. Про це 9 жовтня повідомив голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський.

“Загалом, те, що виявила робоча група шокує”, — йдеться у повідомленні.

Виявлені порушення:

  • Територія закладу не огороджена належним чином, діти можуть залишати її безперешкодно;
  • Діти виявляли помітну стриманість в обговоренні внутрішніх питань закладу, що може свідчити про попереднє інструктування персоналом щодо нерозголошення інформації про можливі інциденти;
  • Зафіксовано випадки психологічного тиску: окремі вихованці повідомили про словесні образи та приниження їхньої гідності;
  • Ознак фізичного насильства над дітьми не виявлено, проте деякі вихованці повідомляли фахівцям із соціальної роботи та психологам, що були свідками цього;
  • Наявні випадки насильства між самими дітьми (бійки, сварки тощо);
  • Є недоглянуті діти;
  • Наявні випадки роз'єднання родинних груп дітей;
  • Повідомлялося про фізичне насильство над дітьми з боку помічників вихователів, які перебувають в закладі в нічний час;
  • Критична ситуація з організацією харчування (діти не доїдають, часто повідомляють про вживання у своєму раціоні локшини швидкого приготування).

“Висновок: якнайшвидше розглянути питання щодо переведення всіх дітей до іншого закладу. Це рішення має терміново прийняти Львівська обласна рада, у підпорядкуванні якої знаходиться комунальний заклад, а реалізувати — Львівська ОВА та її структурні підрозділи”, — йдеться у повідомленні.

У Держслужбі України у справах дітей також закликають створити міжгалузеву робочу групу з представників медицини, освіти, фахівців соціальної роботи, громадських організацій, служб у справах дітей, представників областей переміщених дітей, практичних психологів щодо подальшого супроводу дітей та сімей категорії “складні життєві обставини” з метою всебічного забезпечення соціальними, медичними, освітніми та іншими послугами вихованців закладу.

“Ця ситуація вкотре демонструє неспроможність більшості закладів цілодобового перебування у їхньому теперішньому форматі забезпечити належний догляд. Хоч миттєва відмова від такої системи неможлива, необхідно активніше розвивати сімейні форми виховання”, — підсумував Петро Добромільський.

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Тоді керівник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що обласна військова адміністрація повністю сприяє розслідуванню. Директора навчально-реабілітаційного центру відсторонили від виконання службових обов’язків.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Деяких дітей перевели до інших закладів. Поліція також заперечила оприлюднену раніше інформацію, що ігнорувала звернення про знущання з дітей, оскільки у 2024 році таких скарг не було. Проте у 2023 році проводили перевірку за зверненням громадської організації, але тоді підозри не підтвердились.

7 жовтня у мережі з’явилося відео, на якому був зафіксований випадок побиття та морального приниження вихователями однієї з учениць закладу. Одну з виховательок після цього відсторонили від роботи й оголосили їй про підозру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності