На Львівщині двоє людей потрапили до лікарні через собачі глисти

Собака і дитина

4-річна дівчинка та 25-річна жінка захворіли на токсокароз, хворобу, викликану собачими паразитами. Захворювання може призводити до ураження серцевого м’яза, нирок та навіть сліпоти

У вересні на Львівщині зареєстрували два випадки паразитарного захворювання – токсокарозу. Обидва хворих мали алергічні прояви. Про це 4 жовтня повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Захворіла 4-річна дівчинка

На початку вересня токсокароз діагностували у 4-річної дитини. “У дівчинки було алергічне висипання на тілі, біль у животі, пітливість, блювота та загальна слабкість. Тож дитину госпіталізували в одну з районних лікарень Львівської області”, — йдеться у повідомленні.

При лабораторному дослідженні підтверджено токсокароз. Дитині призначили протипаразитарне лікування, згодом виписали додому.

До лікарні потрапила 25-річна жінка

Цього ж місяця Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб зареєстрував ще один випадок токсокарозу. “Захворіла 25-тирічна жінка, і теж зі скаргами на висип”, — розповіли у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Хвора звернулася по допомогу в один із закладів охорони здоров’я області з такими скаргами: відчуття стороннього тіла в горлі, загальна слабкість та пітливість. При проведенні лабораторної діагностики був підтверджений токсокароз. Після проведеного лікування пацієнтку виписали

Що таке токсокароз?

Токсокароз – це паразитарне захворювання людини, збудником якого є собачі аскариди. Хвороба може призводити до ураження серцевого м’яза, нирок та навіть сліпоти. Людина може заразитися токсокарозом, заносячи яйця паразита з їжею та водою, які забруднені випорожненнями собак, котів. Також зараження може відбутися при контакті з хворою твариною. Гельмінт паразитує в організмі собаки чи кота. Хвора тварина виділяє назовні яйця паразита, які потрапляють в ґрунт.

Людина може інфікуватися при незалежній гігієні рук після контакту з тваринами. Найбільша небезпека для малят, які бавлячись у пісочниці, наражають себе на небезпеку інфікування.

Хто ризикує заразитися гельмінтами?

  • діти, які відвідують дитячі установи;
  • люди, які утримують домашніх тварин;
  • рибалки;
  • особи, які полюбляють їсти рибу та м’ясо в сирому вигляді.

Як можна запідозрити наявність токсокарозу?

Тривалий час хвороба перебігає без особливих ознак, маскуючись під різноманітні захворювання. Перші прояви токсокарозу можуть з’явитися через кілька місяців, і навіть років.

Найбільш характерні ознаки: алергічні дерматити, свербіж шкіри, кропив’янка, розлади травлення, зниження гостроти зору, почервоніння навколо очей, кашель, інколи астматичного характеру; біль у животі, може бути підйом температури, ломота у тілі тощо.

Діагностику токсокарозу проводять за клінічними ознаками та з наступним лабораторним підтвердженням.

Як запобігти хворобі:

  • проводити профілактику гельмінтозів собак/котів;
  • забезпечити накриття пісочниць на дитячих майданчиках;
  • створити спеціально відведені місця для вигулу домашніх улюбленців;
  • мити ретельно руки після роботи із землею, а також після контакту із собаками;
  • ретельно мити зелень, овочі та фрукти.

У повідомленні зазначають, що паразитарні захворювання за поширеністю посідають друге місце після туберкульозу. За статистикою ВООЗ, у світі 2 мільярди людей мають в організмі гельмінти. Це третина людства. Із 250 видів гельмінтів, які паразитують в організмі людини, в Україні зафіксовано 30. Щороку реєструється понад 600 випадків гельмінтозів, у 80% випадків хворіють діти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності