На Львівщині затримали на хабарі посадовця Держпродспоживслужби та брокера

На Львівщині затримали на хабарі посадовця Держпродспоживслужби та брокера

Михайло Кречківський та Микола Кімак вимагали від 150 до 250 доларів за розмитнення партії товару

На Львівщині правоохоронці викрили начальника одного з відділів Західного управління Держпродспоживслужби та його спільника-брокера на отриманні хабарів. Вони вимагали гроші від компанії-імпортера морепродуктів за безперешкодне проходження митного та санітарного контролю. Про це 20 вересня повідомили у Теруправлінні ДБР у Львові.

Йдеться про історію, яку раніше повідомляв LVIV.MEDIA. 16 вересня у Дрогобичі працівники СБУ та ДБР проводили слідчі дії щодо митника Олега Юринця — чоловіка екснардепки Оксани Юринець. У цій справі фігурував митний брокер Микола Кімак. Також журналіст-розслідувач Тарас Середич стверджував, що у той же час проводили обшуки у начальника відділу прикордонного інспекційного контролю “Самбір” Західного міжрегіонального управління Державної служби з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні Михайла Кречківського.

Їх затримали при отриманні хабаря 400 доларів

Як йдеться у деталях, які повідомили у ДБР, у квітні 2024 року підприємство з Дніпра ввозило до України рибу та морепродукти через один із митних постів на Львівщині. Представнику компанії повідомили, що для швидкого розмитнення та перевірки якості товару потрібно укласти угоду з певною брокерською компанією.

“Комерційний директор брокерської компанії заявив, що за безперешкодне розмитнення та перевірку відповідності якості вантажу підприємство має платити від 150 до 250 доларів США за кожну партію товару. Кошти комерсант мав надавати для передачі посадовцю Держпродспоживслужби та працівникам митного поста. Брокер запевнив, що лише за такої «співпраці» розмитнення вантажів підприємства відбуватиметься максимально швидко”, — йдеться у повідомленні.

Протягом липня-вересня 2024 року підприємство ввезло товар на суму понад 6,8 мільйона гривень, і за це зловмисники отримали близько 1 тисячі доларів. 16 вересня цього року брокер і посадовець отримали черговий хабар у розмірі 400 доларів за швидке розмитнення нової партії товару. Одразу після передачі грошей їх затримали правоохоронці.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі

Обом фігурантам повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди, що карається позбавленням волі до 10 років. Суд обрав для них запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави, а також усунув посадовця від виконання службових обов’язків. Розслідування триває, а прокуратура встановлює всіх причетних до цієї схеми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності