У Львові хірурги з допомогою мікроскопа видалили пухлину на обличчі 11-річного школяра

Хлопчик, якому видалилил пухлину у Львові

Рідкісна пухлина розміром з перепелине яйце згодом могла стати злоякісною

Львівські хірурги успішно прооперували 11-річного хлопчика, у якого на обличчі з’явилася рідкісна пухлина розміром з перепелине яйце. Лікарі з допомогою мікроскопа видалили утворення, яке згодом могло загрожувати життю дитини. Про це повідомили у вівторок, 17 вересня, у Першому ТМО Львова.

Як зазначили медики, на щоці біля вуха в 11-річного Максима Білецького виявили пухлину завбільшки з чотири сантиметри в діаметрі. Лікарі визначили школяру діагноз — аденома привушної слинної залози. Пухлина доброякісна, однак згодом могла перетворитися в таку, що загрожуватиме життю. Новоутвір тиснув на лицьові нерви дитини, тому хлопчику призначили операцію.

При невдалій операції у дитини могла порушитись міміка

Роботу лікарям ускладнювало розташування пухлини, оскільки вона розрослась у місці, де лицьовий нерв розгалужується. Якщо б хірурги зачепили гілку нерва, у пацієнта могла б порушитись міміка обличчя. Тож операцію провели під мікроскопом.

“Оперувати ми вирішили під мікроскопом, щоби збільшено бачити цю критично важливу зону, у якій оперуємо. Крім цього, просто під час втручання ми спеціальним електростимулятором подразнювали гілочки лицьового нерву, аби контролювати, чи не зачіпаємо їх,” — розповів про хід операції хірург Олександр Калінчук. Лікарям вдалося успішно відділити пухлину від навколишніх тканин та нервів, не пошкодивши їх. На другий день після операції Максима виписали додому.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності