Львівська ОВА закликала Міносвіти допрацювати об'єднання шкільних предметів історії

ЛОВА надала пропозиції Міносвіти про об’єднання предметів історії

ОВА пропонує доповнити концепцію переліком обов'язкових тем та термінами впровадження

Департамент освіти та науки Львівської ОВА звернувся до Міністерства освіти з проханням доповнити стратегію об’єднання шкільних предметів "Історія України" та "Всесвітня історія". Про це у середу, 11 вересня, повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Львівська ОВА просить доопрацювати концепцію

За його словами об'єднання предметів є частиною загальної стратегії оптимізації навчальної програми. Львівська ОВА підтримує таке рішення, тому ще у червні Львівська ОВА разом з експертами подала пропозиції до концепції, яку розробило Міністерство освіти і науки України про об’єднання цих двох предметів. “Ця концепція ґрунтується якраз на тому, що історію України дітям мають подавати у контексті світової. Це є добре, тому що неможливо вивчити історію села чи міста без контексту загальноукраїнського. На жаль суспільство не завжди розуміє, що історію країни неможливо вивчати без загальносвітового контексту”, — пояснив Паска.

Міністерство частково врахувало пропозиції Львівської ОВА, але є деякі розбіжності. Зокрема обласна адміністрація наполягає на чіткому переліку тем з історії України, які мають бути обов'язковими для вивчення — цього поки немає в концепції міністерства. Ще одна розбіжність стосується терміну впровадження змін. Львівська ОВА пропонувала вводити зміни протягом 1-2 років, але міністерство не визначило чіткого календаря.

“Ми повторно звертаємося до Міністерства і пропонуємо доповнити цю концепцію двома речами: це сюжетна лінія, тобто перелік тем і фактів, що має бути в курсі історії. А друге — це календар впровадження. Як можна ухвалювати документ, який цього не має. Ми також пропонуємо прописати в концепції, що кожен мешканець, який приїжджає в нашу країну, і хоче стати громадянином, має скласти курс історії на незалежному тестуванні для того, щоб отримати громадянство”, — пояснив Олег Паска.

Які пропозиції врахувало міністерство освіти

Проте Міністерство таки дослухалося до порад Львівської ОВА щодо розподілу годин на вивчення нового предмету. Зокрема на вивчення історії в 5-6 класах виділено по 2 години, у 7-8 — по 3, у 9 — 4 год на тиждень. У профільній школі єдиний курс вивчатимуть від 3 до 6 год тижнево, залежно від профілю навчання.

Нагадаємо, у серпні цього року Міністерство освіти і науки України анонсувало реформу, згідно з якою шкільні предмети "Історія України" та "Всесвітня історія" будуть об'єднані в один навчальний курс. Ця ініціатива викликала низку критики серед освітян.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності