• Головна
  • Новини Львівщини
  • Львівщина будує мережу центрів психічного здоров'я: новий заклад у Стрию був заповнений пацієнтами за три дні

Львівщина будує мережу центрів психічного здоров'я: новий заклад у Стрию був заповнений пацієнтами за три дні

Львівщина будує мережу центрів психічного здоров'я: новий заклад у Стрию був заповнений пацієнтами за три дні

Центр психічного здоров’я у Стрию заповнив усі місця на третій день після відкриття

У Центрі психічного здоров’я у Стрию на Львівщині на третій день після відкриття були заповнені усі місця. Про це в інтерв’ю LVIV.MEDIA розповіла заступниця керівника Львівської ОВА Христина Замула.

Вона зазначила, що приклад Стрия є підтвердженням того, що такі центри потрібні у всіх громадах. Адже люди з ментальними порушеннями можуть не знати куди звертатися.

Популяризація цієї тематики нам йде в плюс. Тому що ми вибудовуємо систему, коли кожен з нас має розуміти, що це нормально проговорити про те, що є така проблема. Це нормально звернутись до свого сімейного лікаря. До речі, практично всі наші сімейні лікарі пройшли спеціальну програму і можуть теж надавати психологічні послуги або скерувати до спеціаліста іншого рівня. При кластерних лікарнях повинен бути створений центр психічного здоров'я. І в кожній лікарні, районній лікарні, яка є кластерною, є створені такі центри. Якщо не стаціонарні, то вони є амбулаторні”, — зазначила Христина Замула.

До слова перший центр психічного здоров’я відкрили у Стрию у травні на базі Стрийської міської об'єднаної лікарні. Щоб створити нове відділення, знадобилося близько 11 місяців та понад 6 мільйонів гривень. Це гроші з місцевого бюджету Стрийської громади та власні надходження лікарні. За них відремонтували приміщення і закупили все необхідне, щоб облаштувати кабінети та палати.

Тут надають допомогу дорослим. Одночасно в стаціонарі можуть перебувати до 40 пацієнтів. Центр забезпечує й амбулаторне лікування, також при ньому працює мобільна мультидисциплінарна команда.

Львівщина стала першою областю в Україні, яка затвердила Комплексну Програму охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення. Відкриття таких Центрів – частина реалізації цієї Програми.

Окрім Центру психічного здоров’я на базі Стрийської міської об’єднаної лікарні, на Львівщині таку допомогу надають у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні, Першому ТМО Львова та КНП "Стебницька Міська Лікарня" ДМР.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності